Haar portemonnee werd meegenomen bij de kassa van de supermarkt. Een gelegenheidsdiefstal door iemand zonder geld, zegt slachtoffer Hetty Ermers. Na een oproep op Facebook heeft de dader beloofd haar terug te betalen. "Mijn doel is bereikt, maar het voelt dubbel."

Na de diefstal deed Ermers meteen aangifte. Ook deed ze een oproep op Facebook: of de meneer die haar portemonnee had meegenomen zo vriendelijk zou willen zijn om die portemonnee terug te geven. Desnoods zonder geld.

Dat gebeurde, maar Ermers had al aardig wat kosten gemaakt om belangrijke pasjes te vervangen, nog los van het feit dat de dader een flink bedrag zelf had gehouden. Dus deed ze een nieuwe oproep: of de dader contact met haar wilde opnemen over hoe hij haar zou compenseren.

Als hij dat niet zou doen, zou ze een foto van hem online zetten. Die kreeg ze van iemand die hem had herkend op beveiligingsbeelden van de supermarkt. Daarop was hij herkenbaar in beeld terwijl hij haar portemonnee meenam. Op deze tweede oproep reageerde de dader niet, en dus voegde Ermers de daad bij het woord.

Ze zette zijn foto online en die werd al snel door anderen verspreid op Facebook. Onder druk van zijn familie nam de dader contact op met Ermers. Samen zijn ze tot de afspraak gekomen dat hij haar 350 euro betaalt in termijnen van 10 euro per maand. Ermers haalde zijn foto offline en gaat haar aangifte intrekken.

Het duurt op die manier lang voordat ze het totale bedrag terug heeft, maar het alternatief ziet Ermers niet te zitten. Ze is ervan overtuigd dat het een gelegenheidsdaad was. "Hij zit in de schuldsanering. Als ik de aangifte niet intrek, krijgt hij ook nog een strafblad. Dan ontneem ik iemand zijn hoop op een verdere toekomst. Dat is nooit mijn intentie geweest."

Bovendien vindt ze dat de man al is gestraft. Hij moest zwaar door het stof en moest aan een aantal mensen zijn excuses aanbieden, nadat hij was herkend op de foto. Ook zijn familie heeft daaronder te lijden. Daarom vroeg Ermers in een laatste Facebook-oproep ook of iedereen die haar had geholpen de foto van de dader weer wilden verwijderen.

"Daarmee is voor mij de kous af. Ik krijg nu veel reacties over dat ik het goed heb aangepakt door zijn foto op Facebook te zetten. Het is me nooit daarom te doen geweest", zegt ze. "Ik heb de publiciteit zelf niet gezocht en wil niet dat het verhaal nu een eigen leven gaat leiden."

Ermers zegt dan ook dat ze flink heeft geaarzeld voordat ze zijn foto online plaatste. "Je weet niet wat er achter zijn daad zit." Toch zou ze wel serieus overwegen het nog een keer via sociale media aan te pakken als dat nodig is. "Laatst is hier een auto gestolen en dat werd op Facebook gezet. Binnen 24 uur werd hij teruggevonden. "

Maar, waarschuwt ze: "Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het ook verkeerd kan gaan. Ik wist heel zeker dat dit de dader was die bewust mijn portemonnee meenam, maar je kunt niet zomaar op basis van vermoedens mensen op social media gaan beschuldigen. "