De Australische Erdem Dur is al tien jaar, maar heeft nog nooit meer gegeten dan één enkel patatje - per week. Hij kan niet eten en drinken.
Erdem werd toen hij nog maar twee maanden oud was ernstig ziek in het ziekenhuis opgenomen. De dokters vonden een enorme cyste in zijn darmen en zagen zich gedwongen die vrijwel helemaal te verwijderen, vertelt zijn moeder Nurten aan The Daily Telegraph.
De operatie zorgde ervoor dat Erdem zo'n kort darmstelsel heeft, dat hij nauwelijks voedsel kan verteren. De eerste jaren van zijn leven kon hij het Sydney Children's Hospital ook vrijwel nooit verlaten.
Negen ingrijpende operaties later kan Erdem nog steeds geen vast voedsel verdragen. Hij krijgt 21 uur per dag een vloeibaar dieet door een buisje, met één uitzondering per week. "Hij is gek op patat," zegt zijn moeder. "Hij mag er één enkele per week. Hij smeekt me er om, en hij vraagt ook nooit om iets anders."
Erdems lichaam kan niet meer verwerken dan een enkel patatje. Als hij meer vast voedsel eet, krijgt hij maagkramp en buikloop. "Hij weet dat hij geen lollies, chocolade of dat soort snoep kan eten, en dat accepteert hij", stelt zijn moeder. Erdem zelf zegt dat hij gelukkig is zolang hij zijn wekelijkse tractatie krijgt: "Patat is het lekkerst, vooral met kruidenzout."
De Australische artsen weten niet of Erdem ooit zal kunnen eten. Ze vinden het op zich al een wonder dat hij nog leeft en, ondanks zijn aandoening, ook betrekkelijk gezond is. De enige kans die hij heeft, is een darmtransplantatie. Die operatie is in Australië nog nooit uitgevoerd bij een kind.