De zon vliegt langzamer door de ruimte dan gedacht. Dat blijkt uit metingen van de ruimtesonde Interstellar Boundary Explorer (IBEX) van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA.
Ons zonnestelsel, inclusief zon en maan, beweegt ‘maar’ 83.000 km per uur, 11.000 km langzamer dan altijd werd gedacht. Jarenlang gingen wetenschappers ervan uit dat het zonnestelsel zo snel door de Melkweg vliegt dat het een soort schokgolf voor zich uitduwde. Maar de huidige snelheid blijkt te traag om zo'n schokgolf te veroorzaken. “Andere sterren hebben zeker zo'n schokgolf, maar wij stellen vast dat onze zon daarvoor niet genoeg snelheid heeft. Het zonnestelsel heeft eerder een boeggolf zoals een boot voor zich uitschuift”, concludeert David McComas van het Southwest Research Institute in San Antonio (Texas).
De nieuwe cijfers kunnen gevolgen hebben voor de berekening van kosmische straling, wat van belang is voor bemande ruimtevaart. Volgens McComas is het nog onduidelijk wat de ontbrekende schokgolf precies voor betekenis heeft. “Tientallen jaren zijn we uitgegaan van scenario's met een schokgolf. Dat onderzoek moet nu opnieuw aangepast worden met deze nieuwe gegevens”.