Een commissie van parlementsleden is in Londen bijeengekomen voor een beraad over de toren waar de beroemde klok Big Ben in hangt. Landmeters ontdekten in oktober dat de toren, die in 1859 werd gebouwd, naar één kant helt.
Ook het Westminster Palace, waar het Britse parlement huist, vertoont scheuren en verzakkingen. De helling van de toren, die officieel St. Stephen's Tower heet, zou vanaf 2003 met 0,9 millimeter zijn toegenomen. Voor die tijd zou de toren slechts 0,65 millimeter per jaar verzakt zijn richting de oever van de rivier de Thames.
Verwacht wordt dat de commissie vandaag ook de mogelijkheid om Westminster Palace te verkopen, en het parlement ergens anders onder te brengen, bespreekt. Volgens de BBC is het echter hoogst onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Een meer realistische optie is tijdelijk uit het gebouw vertrekken, zolang de herstelwerkzaamheden duren.
Onder het Westminster Palace werden in de afgelopen decennia een parkeergarage en een metrolijn aangelegd. Volgens John Burland, die toezicht hield op de bouw van de parkeergarage, was het bij het begin van de bouw al bekend dat de toren naar één kant helde. Burland meent dat toen werd aangenomen dat de helling al bij de bouw van de toren aanwezig was, aangezien de buitenmuren niet gescheurd zijn, en dat de kanteling onmogelijk veroorzaakt kan zijn door de metrolijn of de parkeergarage.
'Als je in Parliament Square staat kun je met het blote oog zien dat de toren iets naar links helt', zegt Burland tegen de BBC. Maar de helling verergert maar heel langzaam. 'Ik heb uitgerekend dat het nog 10.000 jaar duurt voor de klokkentoren zo scheef staat als de toren van Pisa. Er is absoluut geen sprake van accuut gevaar'. Foto