De Britse filmheld James Bond heeft eindelijk een vijand tegenover zich gevonden die hij niet de baas kan. Het is de gemeenteraad van het Londense Westminster. Die heeft een verzoek om zijn beeltenis op de toren bij het parlementsgebouw te projecteren, resoluut afgewezen, meldde Sky News dinsdag.

Het parlement was al akkoord met het plan om een afbeelding van de acteur die Bond nu speelt, Daniel Craig, op de toren met de klok Big Ben te projecteren. De initiatiefnemers van Premier Public Relations wilden de historie van Bond in Londen en de rol van het parlement in de laatste Bond-film voor het voetlicht brengen met behulp van licht en de toren. Een goed idee, vond parlementsvoorzitter John Bercow.

Het gaat alleen niet door. De gemeenteraad vindt dat de omvang van de geplande projectie ,,de waardering voor het pand schaadt en de historische integriteit aantast''. Het idee is ,,volslagen ongepast'' aldus de raad.

Geheim agent Bond met codenaam 007 is de onoverwinnelijke held die is voortgekomen uit boeken van Ian Fleming (1908-1964) uit de jaren 1953-1966. James Bond-films worden sinds begin jaren zestig gemaakt, de laatste is Spectre uit 2015.