Inwoners van Utrecht lijken het ontwerp van het zogeheten Poortgebouw, bij het deels vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne, niet helemaal te begrijpen. Voorbijgangers tipten de politie gisteren, omdat zij dachten dat het gebouw op instorten stond.

Na waarschuwingen van bezorgde burgers zette de politie een deel van Utrechtse stationsgebied kort af wegens mogelijk instortingsgevaar. Na overleg met de aannemer werd al snel duidelijk dat er niets aan de hand was.

Wie de foto ziet, snapt het misverstand. Maar de bouw blijkt volgens de plannen van de architecten en de bouwers te verlopen; het gebouw is met opzet overhellend ontworpen. "Het is bedoeld als bijzondere markering van Hoog Catharijne. Het wordt dus absoluut geen toren van Pisa," zegt de architect tegen RTV Utrecht.

Toch is hij wel geschrokken van de commotie. "Ik las het vanmorgen vroeg. Er zal toch niet echt iets aan de hand zijn, denk je even."

Dat inwoners van Utrecht juist nu schrikken van de scheve pilaren, is niet vreemd. De afgelopen tijd is het skelet van het gebouw steeds beter te zien, doordat de steigers rond het gebouw weg worden gehaald. Het Poortgebouw is onderdeel van het winkelcentrum Hoog Catharijne dat al deels verbouwd is. De vernieuwingen moeten de aansluiting van het station met het centrum verbeteren.

De scheve toren laat niet iedereen schrikken. Het wakkert zelfs poŽtische inspiratie aan.
Foto