Een astero´de van 45 meter lang is gisteren rakelings langs onze planeet gescheerd. Een mogelijke inslag van de astero´de zou evenveel vernieling hebben gebracht als een atoombom.
De astero´de 2012 EG5 vloog korter bij de aarde dan de maan, op een afstand van 230.000 kilometer. Als deze gisteren de aarde geraakt had om halftien 's morgens, dan zou ze zijn ontploft met de kracht van een atoombom. De inslag zou echter bij lange na niet zulke verregaande gevolgen gehad hebben als 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosaurussen uitstierven. Dit meldt de Daily Mail.
De NASA maakte dus geen 1 aprilgrap, toen ze lieten weten dat "de astero´de 2012 EG5 de aarde zonder gevaar zou passeren op 1 april". Hun telescoop op Hawa´, die twee weken geleden de astero´de waar nam, heeft een diameter van 1,8 meter en is ontworpen om objecten te detecteren die ofwel bewegen, ofwel van lichtintensiteit veranderen van nacht tot nacht. Daarnaast bevat de telescoop de grootste digitale camera ter wereld, met 1.400 megapixels.
Er wordt door de NASA alles aan gedaan om de grote hysterie rond astero´des te verkomen. Er doen op het internet namelijk voorspellingen de ronde met apocalyptische orakels over aflopende Maya-kalenders. De NASA voorziet in de toekomst echter geen grote astero´de-inslagen.