De Oosterschelde kent al een zeeboerderij die op kleine schaal zeewier kweekt. Als het aan adviesbureau Ecofys en onderzoeksinstituut ECN ligt, komen daar nog allerlei teeltplekken bij, buiten de kust. Liefst middenin de grote windmolenparken.
Tien kilometer buiten Texel drijft nu een tweede proefstation. Ankers en boeien houden een groot vierkant van stalen kabels en netten onder water. Aan de netten hangen kleine plantjes van zeewieren die van nature in de Noordzee voorkomen.
De vraag is nu hoe snel en makkelijk die slierten groot groeien. Eind juni hopen de onderzoekers de eerste kilo's Hollands zeewier te leveren.
Grootschalige teelt kan helpen de groeiende hoeveelheid mensen te voeden en van energie te voorzien. Doel is eiwit, waardevolle koolhydraten en vetzuren te winnen uit het groen. Die kunnen dienen als vis- en veevoer. Zeewier zit nu al als ingrediënt in chocolademelk, tandpasta en medicijnen.
Wier kan bovendien als basis dienen voor kunststof en het is geschikt als bron voor een energiecentrale. Door resten te vergisten ontstaat biogas. Wordt er veel wier op zee gekweekt, dan hoeven er geen grote stukken land te worden omgeploegd voor sojavelden.
Uit de proef bij Texel moet blijken of het wiervierkant van 20 bij 20 meter, 'zeebestendig' is, maar ook wat de invloed van zo'n gevaarte is op de onderwaterecologie. Vissen en andere zeedieren mogen er geen hinder van ondervinden.
Volgens Ecofys passen zeewiervelden prima tussen windturbines. "Een windpark is afgesloten van scheepvaart en visserij. Daardoor is het een soort natuurpark op zee. Vissen zullen op de zeewiervelden afkomen en ze gebruiken als beschutte plaats en zelfs als kraamkamer", zegt projectmanager Anouk Florentinus in een persbericht.
Of er op korte termijn grote zeeboerderijen ontstaan, hangt niet alleen af van deze proef, maar ook van nieuwe financiering. In totaal werken 9 partijen, kennisinstellingen en bedrijven, mee aan de eerste proef buiten Texel. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie betaalt mee omdat het graag vernieuwende ideeën ondersteunt.