Het tekort aan 'chopsticks' (eet-stokjes) in China is zó groot geworden dat een Amerikaans bedrijf begonnen is miljoenen setjes naar dat land te exporteren. Georgia-chopsticks, een bedrijf gevestigd in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia, produceert nu twee miljoen setjes van het traditionele etensgerei per dag. Ze draaien daar vierentwintig uur per dag om te proberen aan de groeiende vraag te voldoen, een productie die naar men hoopt tegen het eind van het jaar zal zijn opgelopen tot 10 miljoen setjes per dag voor de export, elk met het stempeltje 'made in the U.S.A.' erop natuurlijk. In een tijd waarin er een groot tekort aan geschikt hout is ontstaan in China en veel andere landen in Zuid-oost Azië bleken de overvloedig voorkomende populier en amberboom in Georgia uiterst geschikt voor het vervaardigen van de eetstokjes. Men kan er rechte, flexibele en lichtgekleurd eetgerei van maken. Ze kosten maar een paar cent om te maken en worden verkocht in de Chinese supermarkten. Jae Lee, een Amerikaan van Zuid-Koreaanse afkomst zegt: toen ik de zaak begon vroegen familie en vrienden of ik gek geworden was' ? maar we hebben ze laten zien dat het wel degelijk kan. De fabriek staat in een arm deel van de staat waar de werkeloosheid ongeveer 12 % van de beroeps-bevolking bedraagt, voor de komende 60 vacatures kwamen 450 sollicitanten opdraven. Susan White, een van de werknemers zegt: "Ik dacht hetzelfde als iedereen, overal waar je kijkt zie je 'Made in China', dus je vraagt je dan wel eens af of ze ooit 'Made in America' te zien krijgen. Ja dus!" In China zelf worden jaarlijks zo'n 63 miljard chopsticks geproduceerd. Maar David Garriga, lid van Americus, een economische ontwikkelingsraad, zegt: Overal langs de Stille Oceaan, speciaal in delen van China en Japan, is het hout op, terwijl wij het in overvloed hebben. Foto