Actievoerders tegen mijnen in Oeganda hebben melding gemaakt van hun afschuw toen ze ontdekten dat een school een op scherp staande granaat in gebruik had als schoolbel.
Medewerkers van het anti-mijnen netwerk Rwenzori vonden leerkrachten van een lagere school die de granaat als bel gebruikten voor hun lagere school.
Ze sloegen erop met een stuk rots om de 700 leerlingen naar de klas te roepen of om het begin van de schooldag aan te geven, meldt de 'Daily Monitor'.
Wilson Bwamabale, de coördinator van het anti-mijnen netwerk zei dat de leerkrachten de de bom gebruikten om de leerlingen tot de orde te roepen waar hij bij stond.
Het was toch wel zeer eng dat wat ze als bel gebruikten een levensgevaarlijke bom was.
De ontsteker was nog actief, hetgeen betekent dat als er een iets te harde klap op gegeven zou worden het kreng zou exploderen en dood en verderf zou zaaien in de wijde omtrek.
"We hebben de granaat verwijderd en verplaatst naar een terrein waar hij zeer binnenkort gecontroleerd tot ontploffing gebracht zal worden."
Het was de tweede bom die binnen zes maanden op een Oegandese school werd gevonden, leraren vonder er eerder één die door leerlingen als speelgoed gebruikt werd.
Oeganda werd 20 jaar geleden geteisterd door een wrede burgeroorlog met de hevigste gevechten tussen 1996 en 2002.
Er moeten van die tijd nog talloze bommen liggen, verspreid in de regio. Foto