Een zorgwekkende ontwikkeling in de Oegandese politiek: ministers maken er een gewoonte van om tijdens belangrijke besprekingen in slaap te vallen. Om aan de cameralenzen te ontkomen, verschijnen zij inmiddels regelmatig met donkere zonnebrillen op bij de vergaderingen.

Dat meldt de nieuwszender Al Jazeera. De hype onder journalisten om zo veel mogelijk slapende ministers en andere politici vast te leggen, is inmiddels al weer vier jaar oud. Vooral tijdens de traditionele jaarlijkse toespraak tot het volk van president Museveni in juni zijn de media alert, maar ook op andere momenten wordt er onbeschaamd geslapen.

Gebeurt er niets spannends meer in de Oegandese politiek? Volgens regeringscritici zijn de de ministers gewoonweg te oud en kunnen zij de concentratie niet meer opbrengen. Velen van hen zijn tussen de 70 en 80 jaar. Ook denken de critici dat de toespraken van met name de president zo voorspelbaar zijn geworden, dat de leden van het parlement zich wel een dutje kunnen veroorloven.

Regeringswoordvoerders beweren daarentegen dat gesloten ogen een teken van diep nadenken zijn. En sommige ministers, maar ook de president zelf, verklaren het verschijnsel als een vorm van meditatie. Aardige bijkomstigheid: een betere nachtrust was een van de speerpunten waarmee Museveni ooit debuteerde in de landspolitiek.