De saaie eurobiljetten krijgen een oppepper. Een jonge Nederlandse ontwerper gaat er voor zorgen dat op alle biljetten straks een Nederlandse brug staat.
Hoe kun je ook van de euro gaan houden als je moet betalen met van die vale, fantasieloze biljetten?
Zeker voor Nederlanders, die gewend waren aan de smakelijke guldenbiljetten van Ootje Oxenaar (de Zonnebloem, de Vuurtoren, de Snip) en de spectaculaire biljetten van zijn opvolger Jaap Drupsteen, is het moeilijk. Oxenaars en Drupsteens ontwerpen waren compromisloos en vooruitstrevend.
Nee, dan de eurobiljetten van de Oostenrijker Robert Kalina. Droevige vodjes vol valse symboliek. Aan de ene kant staan ramen en poorten uit de verschillende perioden van de Europese cultuurgeschiedenis. Van de klassieke oudheid tot de moderne architectuur. De ramen en poorten symboliseren “openheid en samenwerking in Europa”, schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) op de website.
Op de achterkant staan bruggen, weer uit de verschillende perioden. Die staan symbool voor – jawel – “de communicatie in Europa en van Europa met de rest van de wereld”.
Het droevigste van het geheel is dat het geen bestaande bruggen zijn. Het zijn fantasiebruggen, want met de Pont Neuf op het 50-euro briefje worden de Italianen jaloers, en met de Erasmusbrug op het 500-eurobiljet strijk je misschien de Oostenrijkers tegen de haren. Echte bruggen, dat ligt in Europa veel te gevoelig.
De ironie wil dat op de eerste, winnende ontwerpen van Kalina, per ongeluk wel een paar afbeeldingen van echte bruggen stonden. Men herkende de Pont de Normandië bij Le Havre en de Rialtobrug in Venetië. Het ontwerp werd snel aangepast. Wat een treurnis!
Maar de tijd om te treuren is voorbij. Binnenkort staan er op alle eurobiljetten bruggen die echt bestaan. Bruggen van steen, staal en beton, waar je over heen kunt lopen en waar je onderdoor kunt varen.
Krijgen we dan nieuwe biljetten? Nee, Spijkenisse krijgt nieuwe bruggen. Eurobruggen van de jonge Rotterdamse ontwerper en kunstenaar Robin Stam. Het zijn keurige replica’s van de bruggen op de biljetten. Ze zijn wat kleiner, maar gewoon te gebruiken voor de bewoners van door een gracht omsloten luxe nieuwbouwwijk in Spijkenisse-Noord.
“Het plan is eigenlijk heel gek gelopen”, laat Stam aan Z24 weten. “Ik kreeg dit idee een paar jaar geleden. Het leek mij een goede grap. Ik vertelde het toevallig aan een raadslid uit de gemeente Spijkenisse en hij weer aan een wethouder. Die was tot mijn grote verbazing heel erg enthousiast en vroeg me het uit te werken.”
Stam heeft netjes toestemming gevraagd voor het project aan zowel DNB als de Europese Centrale Bank. Beide instellingen vonden het prima.
Blijkbaar is er een nieuwe wind gaan waaien in Frankfurt. Echte bruggen mogen nu toch en het is niet langer een politiek probleem dat straks op alle bankbiljetten in het eurogebied een afbeelding van een Nederlandse brug staat.
Inmiddels zijn de eerste twee eurobruggen vrijwel klaar. Het zijn die van het 10-eurobiljet (in Romaanse bouwstijl) en die van het 50-eurobiljet (in Renaissancestijl). Daarna wordt begonnen aan de 200-eurobrug (‘IJzer- en glasarchitectuur’).
Wanneer de rest van de bruggen wordt gebouwd, hangt af van de snelheid waarmee de wijk in Spijkenisse wordt opgeleverd. Foto 1 Foto 2