In het huis van de familie Vos in Lekkerkerk heeft een 12-jarig zoontje afgelopen zaterdag voor enige opschudding gezorgd, toen hij na het buiten spelen thuiskwam. Met zorg droeg hij zijn schat met zich mee: een mortiergranaat.
Zijn moeder Marianne: „Samen met een vriendje had hij de granaat gevonden. Bij de eendenkooibocht, buitendijks in Schuwacht. Daar lagen er nog meer, vertelde hij. We hebben hem zeer snel de deur weer uitgestuurd. Dat ding wilde ik niet graag in huis hebben...” Op een 'veilige' afstand van hun woning in de buurtschap Opperduit bracht het explosief de zondag door.
De familie Vos, overdonderd door de gebeurtenis, alarmeerde niet direct de hulpdiensten. Marianne: „We lieten het even bezinken. Maar maandag wilden we toch wel weten waar we nu eigenlijk mee zaten opgescheept.” De geïnformeerde politie schakelde daarop al snel de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in. Een 'verkenner' daarvan meldde, na inspectie van het explosief, dat het vermoedelijk om een oefengranaat gaat. Die bevatten veel minder buskruit dan gewone mortiergranaten. Deze wetenschap geeft de familie Vos enige opluchting. „Oefengranaten kunnen ook wel ontploffen, maar zijn veel minder gevaarlijk dan echte.”
De jonge vinders moesten overigens later de vindplaats van de granaten aanwijzen, zodat de EOD ook voor de andere aanwezige bommetjes een veilige oplossing kan verzinnen.
Het is vooralsnog onduidelijk hoe de mortiergranaten in Schuwacht zijn verzeild geraakt. De politie lijkt er echter niet vanuit te gaan dat de explosieven uit de Tweede Wereldoorlog dateren. Vos: „Daarvoor ziet de granaat die mijn zoontje meebracht er veel te goed uit. Ze is wel een beetje verweerd, dus hagelnieuw is ze ook weer niet.” De schrik is ondertussen weer een beetje aan het zakken bij het gezin. Marianne: “Ik ben er aardig nuchter onder. Je weet dat je er vanaf moet blijven. Ondertussen hebben we wel een hartig woordje met onze zoon gewisseld, dat begrijp je wel.”