Twee mannelijke gedetineerden stappen volgende maand in het huwelijksbootje in de gevangenis van Leuven Centraal. Het gaat daarbij om twee moordenaars.
De 50-jarige psychopaat Rik Debrabandere is een drievoudige moordenaar die in 2001 tot levenslang veroordeeld werd voor drie krankzinnige moorden, gepleegd in drie maanden tijd en in drie landen. Volgende maand gaat hij trouwen met de 35-jarige Mike Vandamme, die ook een jarenlange celstraf uitzit. Het homohuwelijk zal volgende maand doorgaan in de Leuvense gevangenis, een ambtenaar of schepen zal het huwelijk voltrekken.
De twee mannen hebben hun eigen heugelijke dag zelf uitgestippeld. Na het officiële gedeelte met de ringen volgt er een eredienst in de kapel van de gevangenis, daarvoor hebben ze zelfs een priester bereid gevonden die de trouw zal inzegenen. Tot slot eindigt de dag met een avondfeestje waarbij enkele bevriende cipiers zijn uitgenodigd.
Leuven Centraal staat al langer bekend om zijn uiterst milde en vaak ook omstreden opendeurregime, waarbij gevangenen uit hun cel mogen om de gevangenis en elkaar te ontdekken. Recent vond er al eens een homohuwelijk plaats in deze gevangenis.
"Maar het is niet omdat je een tortelduifje bent, dat je ook een doetje bent", zegt een bron binnen de gevangenismuren, die heel wat reserves heeft omtrent het nakende huwelijk.