Voor het eerst in de Britse geschiedenis stappen in de gevangenis twee mannen in het huwelijksbootje. Opmerkelijk genoeg zitten ze allebei vast voor het mishandelen en doden van een homoseksuele man.

Dat melden Britse media. Mikhail Gallatinov (40) en Mark Goodwin (31) gaan volgende maand trouwen in een zwaar beveiligde gevangenis nabij York. Beiden zitten een jarenlange celstraf uit.

Gallatinov kreeg in 1997 minstens 20 jaar cel voor de moord op Adrian Kamisky, die hij had ontmoet via een chatbox voor homo's. Op het moment van de moord had hij al een veroordeling voor kindermisbruik op zijn naam staan. De rechter zei destijds over Gallatinov: "U bent een gevaarlijke jongeman en een gevaar voor de samenleving."

Zijn verloofde Goodwin werd in 2007 veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op een 57-jarige man. Goodwin was leider van een bende die de straat op ging om homo's in elkaar te slaan.

De twee ontmoetten elkaar in de gevangenis. Ze hebben toestemming gekregen om te trouwen. De twee blijven na het huwelijk wel in hun eigen cel: de gevangenis wil niet dat het stel een cel deelt. Ook wordt de ceremonie niet betaald door de belastingbetaler, laat justitie weten. Sinds 1983 is in Groot-BrittanniŽ mogelijk om te trouwen in de cel.