In de badkamer is de lichtval mogelijk een stuk confronterender dan in je sfeerverlichte slaapkamer met hoogpolig tapijt. Nogal wiedes dat je weegschaal naast je bed staat. Daar kan je de confrontatie met overgewicht nog wel aan. Zet je weegschaal toch maar in de badkamer op de tegeltjes want dan weeg je minder!
Het is toch veel leuker om te zeggen dat je 70 kilo weegt in plaats van 78,4? Want met een lekker hoogpolig tapijt en een digitale weegschaal kan dat het verschil zijn. Toch maar die harde vloer.
Even een natuurkundig verhaal; op een harde vloer buigt de weegschaal door en met een zachte ondergrond gebeurt dat niet. Resultaat: bij het eerste scenario buigen de pootjes naar binnen (hoe zwaarder iemand is hoe meer natuurlijk) en op een tapijtje zakken de pootjes lekker naar beneden maar blijft de vorm van de weegschaal hetzelfde. Dat doorzakken van die pootjes op een harde vloer maakt de hefboom die het gewicht naar de metalen plaat overbrengt korter. En dat zorgt voor een lager gewicht. Hieperdepiepů
Jezelf voor de gek houden? Valt nog wel mee helaas. Ik had het leuker gevonden om te schrijven dat je jezelf mag misleiden. Maar dat kan niet want met een harde ondergrond zit je het dichtst bij je werkelijke gewicht omdat ze de weegschalen in de fabriek ijken op een harde ondergrond.