Een blamage van enorme omvang voor de Amerikanen: hackers hebben weten in te breken in computers van het ministerie van Defensie. Daarbij hebben ze terabytes aan informatie over de Joint Strike Fighter gedownload.

Dat meldt The Wall Street Journal, die zich baseert op anonieme bronnen met schaamrode kaken binnen het Amerikaanse defensie-apparaat.

De inbraken vonden onlangs plaats. Hackers wisten de miljoenen kostende beveiligings- maatregelen in de computersystemen van het Pentagon te omzeilen.

De hackers zouden doelgericht gezocht hebben naar informatie over de F-35 Joint Strike Fighter, de nieuwe straaljager die Nederland ook wil kopen voor de luchtmacht.

De virtuele inbrekers wisten terabytes aan databestanden over het ontwerp en de elektronica in de JSF te downloaden. Dat kan grote gevolgen hebben, want dit maakt het voor landen in principe mogelijk om verdedigingsmaatregelen te ontwerpen tegen de JSF.

De meest gevoelige informatie konden de hackers niet vinden, want de computers waarop dat soort supergeheime gegevens staat, zijn voor de zekerheid niet verbonden met het internet.

De Wall Street Journal berichtte eerder dat hackers ook tijdelijk controle wisten te krijgen over computers die het Amerikaanse landelijke elektriciteitsnetwerk aansturen.

Volgens voormalige overheidsfunctionarissen zou het in alle gevallen zijn gegaan om aanvallen uit China.