Een bekende Amerikaanse belegger die voor 50 miljard euro aan fraude heeft gepleegd, is aangegeven door zijn eigen zoons. Dat heeft hun advocaat gemeld.

Het is een van de grootste fraudezaken ooit. Wereldwijd zijn beleggers het slachtoffer geworden van de man, Bernard Madoff. Hij zou grof geld hebben verdiend aan een soort piramidespel, waar tientallen miljarden dollars in omgingen.

De 70-jarige Madoff was begin jaren '90 topman van de Nasdaq. Hij heeft ook een adviesbureau voor beleggers, dat miljarden dollars beheert. De man, die een bekentenis heeft afgelegd, hangt 20 jaar celstraf boven het hoofd.

Tot de grootste gedupeerden behoren de hedgefondsen Fairfield Sentry en Kingate Global Fund, die voor miljarden hadden belegd bij Madoff. Ook de Franse bank BNP Paribas en de Japanse effectenhandelaar Nomura zijn waarschijnlijk gedupeerd.

Bij zijn arrestatie zei Madoff dat hij verwacht naar de gevangenis te gaan. "Er is geen onschuldige verklaring. Het is een grote leugen. Ik heb investeerders betaald met geld dat er helemaal niet was", aldus Madoff.

De fraude door Madoff kan een van de grootste in de geschiedenis zijn. Alleen het fraudeschandaal bij het Amerikaanse energieconcern Enron was groter. Enron stortte in 2001 in na een groot boekhoudschandaal. Daardoor ging 68 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.