Een 44-jarige Nieuw-Zeelandse die ademde met behulp van een elektrische zuurstofpomp is dinsdag overleden, nadat het energiebedrijf de stroom in haar huis had afgesloten wegens een betalingsachterstand. Dat heeft de familie van de vrouw woensdag gezegd.
Het energiebedrijf heeft laten weten enorm geschrokken te zijn en een onderzoek te hebben ingesteld. Het bedrijf weigert te zeggen hoe groot de betalingsachterstand van de vrouw was. Ook de politie onderzoekt de zaak.
De vrouw, Folole Muliaga uit Auckland, overleed binnen twee uur nadat de stroom in haar huis werd afgesloten. Volgens haar neef, Brenden Sheehan, heeft zowel Muliaga als een van haar vier kinderen de situatie uitgelegd aan de medewerker van het energiebedrijf die de stroom kwam afsluiten. Ze wilden hem de zuurstofpomp laten zien, maar hij weigerde binnen te komen en sloot de elektriciteit af, aldus Sheehan.
Muliaga, een lerares, zat sinds februari ziek thuis. Vrijwel direct nadat de stroom was afgesloten kreeg ze ademhalingsproblemen en volgens haar neef duurde het niet lang voor ze buiten bewustzijn raakte. Pogingen om haar bij te brengen mislukten.
Volgens professor in de rechten Bill Hodge is het denkbaar dat de medewerker van het energiebedrijf wordt vervolgd voor doodslag.