Dat je in een beetje Michelin-restaurant een ruime keus hebt uit exquise wijnen, daar kijkt niemand van op. Maar een gespecialiseerd menu met peperdure flessen water, dat is iets nieuws. Een luxueus Brits restaurant heeft de primeur.
De eigenaren van La Popote, een Frans restaurant in het plaatsje Marton, Cheshire, dat zo'n 30 kilometer ten zuiden van Manchester ligt, zeggen in te haken op de trend dat steeds meer mensen alcoholvrije dranken willen bij de maaltijd. Het restaurant wordt geroemd door Michelin.
Ze schakelden de hulp in van een watersommelier die - in zeven maanden tijd - de watermenukaart samenstelde, schrijft SkyNews. De goedkoopste fles is 5 pond, de duurste 19 pond. Dat is omgerekend 22 euro, maar dan heb je wel een Palace of Vidago uit Portugal met een 'mousserend mondgevoel' en een 'delicate, zoutige' smaak.
Er staan ook watertjes op de kaart met een 'metalig' of 'delicaat, zoet' smaakje. 'Geen smaak' is ook mogelijk, maar dan moet je wel van een 'soepel, romig, zijdezacht' mondgevoel houden. Een kannetje kraanwater kun je overigens ook gewoon bestellen, gratis en voor niks.
"We wilden eens iets anders aanbieden", zegt een eigenaar tegen SkyNews. "Er is al veel interesse voor. Op de kaart staan waters met verschillende prijzen, zodat mensen eens iets anders kunnen proberen."
Zij waren aanvankelijk overigens niet overtuigd door het idee van de watersommelier, zegt de eigenaar tegen CNN. "Maar na een proeverij waren we overtuigd. Water is niet gewoon water."
De smaakverschillen worden veroorzaakt door de mineralen, legt sommelier Doran Binder uit. Combineer een zoutig water met een zout hapje als een gedroogde ham, en het water voegt iets toe aan de ervaring. "Wij raden aan het te drinken op kamertemperatuur en met een schijfje limoen. Water is net als wijn, als je het te koud drinkt is alle smaak eruit."
Volgens hem is een royale keuze aan water in restaurants een gat in de markt, omdat er steeds meer 'gezondheidsbewuste' mensen zijn die tegelijk 'foodies' zijn.