Voor ondernemers in voedingswaren is het inderdaad soms een heidens karwei om het ongedierte buiten te houden. Hoe goed je ook je best doet, er is altijd kans dat zo'n beestje toch weet door te dringen tot luilekkerland.
In mijn studietijd werkte ik bij een snackbar/broodjeszaak in hartje Utrecht. In die oude panden is het schier onmogelijk om de fauna buiten te houden. Wij hadden met name last van muizen en uiteraard deden wij ons uiterste best om te zorgen dat ze nergens bij konden komen. Maar... de koelvitrine met snacks en broodbeleg was tijdens de drukke bedrijfsuren niet afgesloten. En de motorruimte ervan was sowieso een relatief open constructie, voorzien van een grote koelventilator. Het is me eens overkomen dat er in een volle zaak ineens een muis door de koelvitrine rende, tot grote hilariteit van het (voornamelijk) studentikoze publiek. Het beest was behoorlijk in paniek en het laatste wat ik van hem vernam was het geratel van de koelventilator, waarin hij zijn einde vond. Bij een andere gelegenheid spurtte er plotseling eentje over het frituurgedeelte, waarbij hij in de vettigheid uit de bocht gleed en in het hete frituurvet belandde.
Dit waren gelukkig zeer uitzonderlijke situaties en verder lukte het ons prima om de voedingswaren buiten bereik van die kleine hongerlapjes te houden. Maar helemaal vermijden kun je dergelijke onsmakelijkheden soms gewoon niet. .