VUGHT - Drogisterijketen Kruidvat heeft een blinde vrouw gediscrimineerd door haar niet te begeleiden tijdens het winkelen, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De vrouw vroeg de medewerkers van Kruidvat in Vught in januari van dit jaar om haar aan de arm door de winkel te begeleiden. Maar zij wezen dit verzoek af en stelden voor om de gewenste producten voor de vrouw te verzamelen aan de hand van een boodschappenlijstje. De vrouw weigerde dit omdat zij zo zelfstandig mogelijk wilde winkelen. Als ze bijvoorbeeld een borstel wil aanschaffen, wil ze graag alle borstels voelen en ter plekke vragen kunnen stellen.

Wens
De wens van de blinde vrouw om zo zelfstandig mogelijk te kunnen winkelen, sluit aan bij het uitgangspunt van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Volgens Kruidvat was het verzoek van de vrouw praktisch niet uitvoerbaar, onder meer vanwege veiligheid van de medewerkers. Het gevolg is volgens Kruidvat dat ze ook bijvoorbeeld drugsverslaafden of klanten met een huidziekte aan de arm moet begeleiden.

Uit eerder onderzoek bleek al dat gehandicapten en chronisch zieken regelmatig problemen ondervinden, vooral in winkels, restaurants en kroegen.