Toen Linda Ehrismann afgelopen zaterdagavond met haar gezin uit eten wilde gaan, liep dit volledig in de soep toen een restaurant in Nieuw-Vennep hun weigerde. De geleidehond van haar dochter mocht namelijk niet naar binnen vanwege hygiƫnische redenen.

Toen de dochter van Linda in april wegens haar autisme een hulphond kreeg, had dit een verruiming van haar leven moeten zijn, en niet een beperking waardoor ze bepaalde plekken niet meer in mocht. Toch bleek dit laatste afgelopen weekend het geval, hoewel het sinds 2016 volgens de wet verboden is om geleidehonden te weigeren uit openbare ruimtes zoals de horeca.

Linda vertelt aan NH Nieuws dat het gezin al vaker bij het restaurant was geweest, en dat ze de eigenaren zelfs kenden. Dat ze niet binnen werden gelaten riep dan ook veel emoties op. "Ik was boos, teleurgesteld en verdrietig, maar ik heb me ingehouden, want mijn dochter was erbij. Wel dacht ik: 'ons zie je hier nooit meer terug.'"

Hoewel ze bij het restaurant het hoofd koel hield, wil Linda het er absoluut niet bij laten zitten. Ze wil het restaurant zelf geen hak zetten, "maar het gaat vooral om de bewustwording dat je andere mensen niet zomaar mag weigeren. Het is gewoon discriminatie."

Na een telefoontje met het KNGF heeft Linda gisteren het advies gekregen om de situatie te melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij zullen mogelijk verdere stappen ondernemen.

Een werknemer van het restaurant kon aan NH Nieuws bevestigen dat ze momenteel in overleg zijn over de kwestie. Het zou volgens hem zijn gegaan om een misverstand. Ook is het restaurant bereid om in gesprek te gaan met Linda.
Foto