Het niet onderhouden van blaasinstrumenten kan een serieus gevaar opleveren voor de gezondheid van de muzikant. Dat blijkt wel uit de dood van een 61-jarige doedelzakspeler. De Brit kwam in 2014 om het leven doordat hij jarenlang giftige schimmels had ingeademd.

De dood van de man wordt beschreven in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Thorax. In het artikel staat dat de doedelzakspeler in oktober 2014 overleed aan een hardnekkige longaandoening. Zijn dood stelde artsen voor een raadsel. De man was geen roker, maar had in de jaren voor zijn overlijden al wel te kampen met droge hoest en kortademigheid. Uit nader onderzoek bleek de oorzaak voor zijn dodelijke longaandoening het fanatiek bespelen van doedelzak te zijn geweest. Dat deed de man bijna dagelijks.

Onderzoekers die de doedelzak onder handen namen kwamen er namelijk achter dat het blaasinstrument van binnen ontzettend ranzig was. In verschillende onderdelen van de doedelzak zaten schadelijke schimmels, die de man jarenlang heeft ingeademd. Vermoedelijk hebben die ervoor gezorgd dat de man overleed. Volgens een arts waren de longen van de man al zodanig aangetast dat er al geen goede behandeling meer mogelijk was toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen.

Het Schotse centrum voor doedelzakspelers adviseert spelers om hun doedelzak iedere keer na het bespelen ervan even schoon te maken. Dat kan bijvoorbeeld met heet water en bleek, zegt een woordvoerder tegen de BBC. "De viezigheid kan zich vestigen in hoeken en gaten en dat is precies wat je niet wil. Het vocht kan bovendien het hout van het instrument beschadigen."