U bent er zich wellicht niet van bewust als u het toilet doortrekt, maar uw ontlasting is best waardevol. Canadese wetenschappers berekenden in opdracht van de Verenigde Naties dat wanneer we onze uitwerpselen zouden gebruiken om biogas te produceren, dat voldoende elektriciteit zou opleveren voor 138 miljoen gezinnen, ongeveer de bevolking van BraziliŽ, IndonesiŽ en EthiopiŽ samen.

Omgerekend naar de waarde van gas, is onze ontlasting zoín 9,5 miljard dollar (8,7 miljard euro) waard. En dat is nog niet alles. Wat er na de biogasproductie overblijft, kan worden gedroogd en verkoold. Dat zou het equivalent van 2 miljoen ton houtskool opleveren, en zo ontbossing voorkomen.

Als we anders zouden omspringen met onze ontlasting, zou dat niet alleen energie opleveren, het zou ook de gezondheid van een aanzienlijk deel van de wereldbevolking ten goede komen. Volgens de Vereningde Naties hebben 2,4 miljard mensen geen toegang tot modern sanitair. Ongeveer een miljard mensen Ė vooral IndiŽrs Ė gebruikt helemaal geen toilet, en ontlast zich in het openbaar.

Onze ontlasting bevat bovendien waardevolle stoffen. Duizend liter urine bevat zoín 300 gram fosfor, 900 gram kalium en 300 gram zwavel. Jaarlijks scheiden we zoín 500 gram fosfor en 4,5 kilogram stikstof uit. Op sommige plaatsen worden die stoffen al gerecycleerd en ingezet als meststof in de landbouw. Maar het potentieel van menselijke ontlasting als energiebron kreeg tot nog toe minder aandacht. Daar willen de Verenigde Naties verandering in brengen.