Wie in het Franse dorpje Albertville op een donkere winteravond het licht aandoet, kan zomaar gebruik maken van elektriciteit die op basis van resten van de lokale kaassoort Beaufort wordt opgewekt. Sinds oktober wordt hier wei omgetoverd tot biogas. Nederlandse kaasfabrikanten zijn nog niet zo happig op deze manier van elektriciteit opwekken.

Wei ontstaat tijdens het productieproces van kaas. Het is beter bekend als het laagje vocht dat bovenop een bak Griekse yoghurt zit. De wei bevat nog veel stoffen uit melk: vitamines, eiwit, melksuiker en mineralen.

Omdat deze wei niet wordt gebruikt bij het maken van Beaufort-kaas, zocht de kaasfabrikant een andere bestemming. In de nieuwe 'Valbio fabriek' in het Franse bergdorp Albertville wordt sinds oktober wei omgetoverd tot biogas.

En niet zonder resultaat: Van het Beaufortgas kunnen jaarlijks 1500 huishoudens douchen, de afwas doen, het lichtknopje aanknippen of telefoons opladen.

Aan de wei worden bacteriën toegevoegd die de ingrediënten van het mengsel als voedsel verorberen. Dat zorgt voor een reactie; er ontstaat methaan. Dit goedje wordt in een machine gedaan die elektriciteit genereert en water kan verhitten tot 90 graden.