Koningin Beatrix is sinds 2000 de troonrede steeds sneller gaan voorlezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Taalwetenschapper Hugo Quené nam de spreeksnelheid en spreekversnelling van troonredes uit de periode 1980-2012 onder de loep en constateerde dat ze de eerste jaren van haar regeerperiode langzamer is gaan lezen. Sinds 2000 ging de spreeksnelheid weer flink omhoog aan het eind van elke troonrede. "Daar geeft ze een extra versnelling," zegt Quené. De leessnelheid van Beatrix steeg van 4,1 lettergrepen per seconde in 1992 naar 4,7 in 2012.
De onderzoeker denkt dat koningin Beatrix zich onbewust heeft aangepast aan de toenemende spreeksnelheid in het Nederlandse taalgebied.
Quené wilde juist onderzoeken of koningin Beatrix langzamer is gaan spreken naarmate ze ouder werd. Volgens de gangbare inzichten zouden mensen juist steeds langzamer moeten gaan spreken als ze ouder worden.
De onderzoeker is van plan om de komende jaren ook de troonredes van Willem-Alexander te onderzoeken. "Je vraagt je wel af: kan het nog sneller? Maar dat denken we van sportrecords ook en die blijken elke keer sneller te kunnen. Misschien is dat met spreeksnelheid ook wel zo." In 2008 toonde Quené al aan dat Nederlanders sneller spreken dan Vlamingen.