Een Amerikaanse krant, De Phoenix Utica, is in het bezit gekomen van een video-opname van een verkeersaanhouding die zich heeft voorgedaan op 11 februari 2011. Op deze opname is te zien hoe corrupt de politie kan zijn tegenover Afro-Amerikanen in Utica.
Een auto wordt aangehouden. De inzittenden, een vrouw en een man, worden verzocht om uit te stappen waarna ze worden gefouilleerd door de agenten. De vrouw is duidelijk radeloos doordat ze door een mannelijke agent wordt betast. Daarna worden ze verzocht om naast de auto te gaan staan. Een politieman gaat in de auto en haalt uit zijn zak, wat duidelijk te zien is, een wit zakje met poeder en legt het in de auto om vervolgens na een minuut weer naar buiten te gaan om het bewijs te laten zien dat er drugs zijn gevonden. Maar hij is vergeten om de camera van de politieauto uit te doen zodat alles op videoband staat.
Volgens de Phoenix is er bij de UPD een “lopende interne onderzoek” naar aanleiding van dit incident. Er is ook een opname verstuurd naar de FBI “voor beoordeling.”
Filmpje.
En een volledige, ongeveer 30 minuten durende dashcam-video van de aanhouding op Oneida Street in Utica op op 11 februari 2011.