De politie blijkt afgelopen jaar zo'n dertig illegale schoonmaaksters te hebben aangehouden in villawijken rond Haarlem.
Twaalf van hen zijn het land uitgezet. De dertig vrouwen kwamen uit landen als Ghana, Oeganda, BraziliŽ en de Filipijnen.
Vier personen hebben met succes uitzetting weten te voorkomen. De Raad van State gaf hen gelijk in een procedure en noemde de aanhouding en de daaropvolgende detentie 'onrechtmatig'. De politie had hen niet mogen aanhouden op basis van hun Afrikaanse uiterlijk, reizen met de bus en het betreden van een woning in een villawijk, meldt De Volkskrant.
Het blijkt dat de politie na tips van vervoersbedrijf Connexion de actie startte. Buschauffeurs viel het op dat elke ochtend tientallen Afrikaanse vrouwen een bus uit Amsterdam namen en uitstapten in plaatsen als Bloemendaal en Heemstede.
De politie is daarop maandenlang wezen posten rondom de buslijnen, in samenwerking met controleurs van de busmaatschappij. Wie geen geldig kaartje had, werd aangehouden. Vrouwen die wel legaal reisden, werden na het uitstappen door politie in burger gevolgd tot ze hun werkadres, veelal een huis in een villawijk, binnengingen. Vervolgens belde de politie aan en vroeg om legitimatie.
De politie verdedigt de grote actie in de Volkskrant met het argument dat ze uitbuiting wil tegengaan. 'Waar illegalen werken, is uitbuiting dichtbij", zegt de chef van de Vreemdelingenpolitie in de krant. Maar het blijkt dat de politie niet heeft gekeken of er daadwerkelijk sprake is van uitbuiting.
Sommige 'werkgevers' van de illegale schoonmakers hebben een boete gekregen van 4.000 euro van de Arbeidsinspectie. Maar deze is ingetrokken nu de Raad van State de politie-actie onrechtmatig heeft genoemd.