Het Europese onderzoeksinstituut CERN heeft een onmogelijke meetwaarde geregistreerd: deeltjes die sneller gaan dan het licht.
Volgens onderzoeker Antonio Ereditato blijkt uit metingen van de afgelopen drie jaar dat neutronen die van CERN (bij Geneve) naar Gran Sasso in ItaliŽ zijn afgevuurd, 60 nanoseconden korter over de ruim 700 kilometer deden dan een lichtstraal zou hebben gedaan.
De metingen zijn volgens Ereditato erg zorgvuldig. "We hebben een hoog vertrouwen in onze metingen. We hebben gecheckt en gedubbelcheckt of iets onze metingen kan hebben verstoord, maar we hebben niets gevonden".
De speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein uit 1905 stelt dat het onmogelijk is dat iets zich sneller voortbeweegt dan het licht. Dat is het resultaat van de beroemde vergelijking E=mc^2; energie is gelijk aan de massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.
De onderzoekers vragen nu collega's elders in de wereld om hun experiment te herhalen. Als de metingen van CERN worden bevestigd, staan alle wetenschappelijke verklaringen voor onder meer zwarte gaten op losse schroeven.