Een cannabispil geeft kankerpatiŽnten opnieuw zin om te eten, blijkt uit een Canadese studie.
KankerpatiŽnten hebben vaak te kampen met een gebrek aan eetlust. De ziekte zelf, maar ook de chemotherapie, tast hun smaak- en reukzin aan. Dat kan leiden tot gewichtsverlies, een verminderde levenskwaliteit en slechtere overlevingskansen.
Canadese onderzoekers deden een eerste kleine studie bij een aantal volwassenen die leden aan allerlei vormen van vergevorderde kanker. In het dubbelblind onderzoek Ė zowel onderzoekers als patiŽnten wisten niet wie wat kreeg Ė kregen elf patiŽnten gedurende 18 dagen pilletjes met THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediŽnt in cannabis. Acht patiŽnten kregen een placebo. Voor, tijdens en na de behandeling moesten ze allemaal aangeven hoe het met hun eetlust gesteld was.
De overgrote meerderheid (73%) van de patiŽnten die THC kreeg, meldde een betere eetlust. Ruim de helft vond dat het voedsel beter smaakte. Bij de placebogroep was dat respectievelijk 30% en 10%. Geen enkele patiŽnt die de actieve pilletjes kreeg, had achteraf minder eetlust en slechts drie patiŽnten voelden geen verschil. Bij de placebogroep sprak de helft over een achteruitgang en 20% merkte geen verschil. De behandelde groep vermeldde bovendien beter te slapen en zich beter te kunnen ontspannen.
Het gaat natuurlijk maar om een kleine studie. Grotere studies moeten de resultaten bevestigen. Toch vinden de onderzoekers dat dokters een behandeling met THC nu al kunnen overwegen voor patiŽnten die last ondervinden van een chemokuur. Het onderzoek is verschenen in het vakblad Annals of Oncology.