Voedselgebrek is een serieus probleem voor duizenden Amerikaanse zeearenden. In Canada zijn sommige vogels zo uitgeput geraakt, dat ze spontaan uit de lucht vallen of ergens tegenaan vliegen.
In de herfst trekken zo'n 25.000 zeearenden naar de Pacific Northwest waar ze zich bij de verschillende rivieren voeden met zalmen, die in het gebied eitjes leggen.
De Chehalis-rivier, op zo'n 100 kilometer van Vancouver, is het populairst. Daar verzamelen zich zo'n 9000 arenden.
Afgelopen winter was er maar weinig zalm te ontdekken voor de zeearenden. Dat leidde tot een hongersnood, waardoor de vogels verzwakt raakten.
Om toch genoeg voedsel binnen te krijgen, weken de zeearenden uit naar steden, waar ze op vuilnisbelten op zoek gingen naar een maaltijd.
"Op een dag troffen we hier wel 1300 zeearenden aan op de vuilnisbelt", vertelt een woordvoerder van een dierenopvang in Errington. "Mensen dumpen daar vergiftigde dieren, waardoor de zeearenden niet alleen honger hebben, maar ook nog eens vergiftigd raken."
De Amerikaanse zeearend kan wel een meter groot worden. Volwassen zeearenden kunnen zo'n zeven kilo zwaar worden en hebben een spanwijdte van 2,5 meter.
De vogel is het nationale symbool van de Verenigde Staten. De American Eagle staat afgebeeld op het grootzegel van de president. Zo wordt het symbool onder meer gebruikt op het paspoort.