hr
jaargang -23 - laatste artikel 16-4 10:00 - 74401 artikelen - nu online 42 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek


[1] 2 3 4 5 6 7

Einde van de euro?

22-07-11 16:00:03
nietmeer
De crisis die momenteel aan de gang is, ontgaat niemand. De euro staat op instorten.

Is het inderdaad mogelijk dat dat gebeurt, en zo ja: wat dan? Wat doen we als de euro het niet redt? Kan de euro eigenlijk wel opgeheven worden?

Hoe zien jullie de toekomst van de euro en de eurolanden in? Gaat Griekenland kapot? Neemt Griekenland andere landen mee in zijn val?

Miljarden zijn al verspild om de boel bij elkaar te houden, maar dat kan nooit zo door gaan. Er moet een keer een grens getrokken worden. Waar is die grens? Hoe veel miljarden moeten er nog in landen als Griekenland gestopt worden?

22-07-11 16:04:53
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
Met de Griekse staatsschuld van 340 miljard zal het reddingsplan slechts tijdelijk helpen...

Of dit het einde van de Euro zal inluiden, wie weet, liever niet, niet nog eens de omschakeling en bijkomende kosten :S

22-07-11 16:10:22
nietmeer
En dan te bedenken dat die leningen uiteindelijk terugbetaald moeten worden. Dat wordt zwaar bezuinigen, en laat dat nou eens hetgeen zijn waar de Grieken dus geen zin in hebben :s. En dat is slechts één land, het topje van de ijsberg. Het hele zuiden van Europa heeft het moeilijk.

22-07-11 16:15:09
EruYagami
Oudgediende


WMRindex: 19.022
OTindex: 1.455
Ik denk dat heel Europa (economisch) instort als Griekenland of een ander land uit de Euro gegooid wordt en/of "failliet" gaat. Domino-effect, heet dat. Of de nieuwe steun helpt, geen idee. Ik hoop het wel, ga graag naar Griekenland.

Euro terugdraaien naar guldens, marken, franks, peseta's, lires, drachmes etc. werkt niet meer, is het te laat voor.

22-07-11 18:52:02
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
Wat natuurlijk wel zo is..
die overspelige houding
van de banken wordt niet
bestraft.. het is
vriendjes-voor-vriendjes
gelijk aan dat programma
waar ze liedjes zingen

Ze zingen het liedje
"het is nog lang niet voorbij
nog lange niet nog lange niet"

Straf en boete

De banken, investeurs, aandeelhouders
kunnen alleen leren als ze iets voelen
en veel voelen ze er niet voor om
te willen voelen - wat het verlies betekend
voor de inwoners.. hebben de inwoners
van griekenland de crisis veroorzaakt?

Het economisch model van Griekenland kwam goed uit als het om vakantie ging, of investeren, huisje kopen, souveniertje plukken.. maar toen kwam de rekening
alle grieken zitten fout.. hup betalen!!

men veegt de kruimels van de vlaai van
het drie delig pak en vraagt nog een suikerklontje voor de koffie..

olé olé olé olé olé olé olé olé

22-07-11 22:51:54
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
de EMU landen mogen niet stoppen met de euro nadat ze hem ingevoerd hebben, je kunt er niet mee stoppen tenzij ze de wet veranderen maar dan vormt zich een ander probleem

waarde van de euro zal minder stabiel zijn en de problemen zullen alleen maar groter worden.

in economisch voorspoediger tijden was dat mooi gebaar om wat vertrouwen te wekken in de nieuwe valuta en nu moeten de betere jongetjes uit de klas gaan lappen voor de luie zoutzakken.

je kunt de euro niet verlaten.... maar in ruil voor ons geld moeten de grieken oa. soevereiniteit opgeven.

EMU was de eerste stap naar een verenigd europa.... of heb je het europese grondwet memo niet meegekregen? niet meer als logisch gevolg dat de klappen die de grieken opvangen voor hun crappy financiele beleid ook door de rest moeten worden opgevangen, maar als dan eenmaal het verenigde europa er is heb je toch een overkoepelende regering en hebben de grieken geen enkele eigen financiele agenda meer :)

overduidelijk waar dit heen gaat en omkeren is (imho) niet eens zo wijs dus kunnen "we" ook maar beter de volgende stappen zetten,, met alle opkomende economieen vanwege verder globalisatie en specialisatie moeten de europese landen toch wel samen werken,, anders gaat onze luxe levensstandaard naar de knoppen.

de euro is f*Cked, de EMU landen zijn f*cked. Niet leuk maar we moeten er maar gewoon mee leven en het verlies nemen, is dat leuk? nee, is dat pijnlijk? ja. maar het is zo. alternatief is dat europese landen lekker toekijken hoe onze welvaart verdwijnt in de richting van andere windrichtingen.

toekomst was toch al niet zo heel erg rooskleurig imho, EMU is een stapje in een richting die nog wat te bieden heeft als je het mij vraagt,, zelfs met dit gekonkel over bailout of niet.

24-07-11 01:28:50
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
euro <=> dollar

veel plezier op e-bay!

24-07-11 14:47:16
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
Quote @heraux:
euro <=> dollar

veel plezier op e-bay!


euro minder stabiel ->
minder vraag naar euro ->
dollar koers stijgt gezien vanuit de euro ->
geen plezier op ebay om wisselkoers.

euro daalt in waarde ->
amerikanen plezier om wisselkoers ->
amerikanen investeren in europa (maw euro) ->
euro koers stijgt dien ten gevolge ->
wij weer happy?

dat is vrije markt economie, alleen vormen van protectionisme zullen roet in het eten gooien. kapitalisme werkt in theorie perfect, alleen in praktijk wordt de theorie niet zo perfect nageleefd.

24-07-11 17:55:52
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
US <=> EU 1.43 : GO4IT

26-07-11 16:54:28
nietmeer
zoals ik al zei in de Poll.....Geld is niet te redden...geld was al verkracht vanaf het moment dat men er waarde aan ging hechten....de echte waarde zit in de dingen die je er mee kunt....of beter gezegd...moet doen om te kunnen doen...daarom heb ik op mijn spaarrekening niks....maar ben ik rijk met de dingen waar ik waarde aan hecht...er staat welis waar geld op mn rekening..maar dat steld nog niks voor...al was het het bedrag zo groot als die van bill gates..het steld pas wat voor als ik er iets mee gedaan heb waar ik wel waarde aan hecht...en dan heb ik het al niet meer..in de vorm van geld...

26-07-11 17:07:45
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
Henze
300k is een huis. alleen kun je niet altijd een huis met je mee slepen en je kunt lastig ook wat bakstenen naar een autodealer brengen. Geld is niets meer als een algemeen geaccepteerd ruilmiddel.... (binnen een land dan, ga je naar een ander land wil men een ander ruilmiddel...)

geld is wat het is. 10 euro is 10 euro knallers, is 4 rijksdaalder knallers ( :P ) etc.

geld is veeeeeeeeeeeeeeeeeeel diverser in te zetten als andere ruilmiddelen. Geld is een geweldig succes.....

Geld zal blijven bestaan... de euro kan verdwijnen, maar geld blijft bestaan. norminale/intrinsieke waarde, chartaal/giraal geld. Nee, geld is de ultieme omrekenmethode en iedereen accepteerd het. Geld heeft zeker waarde, nationale bank heeft een shitload aan goud liggen om de waarde van ons geld te garanderen -niet dat dat nodig is zo lang men vertrouwd in het geld-

Ik denk dat je in theorie zelfs naar de nationale bank zou kunnen stappen en je euro's voor goud zou kunnen inruilen, al zal dat in praktijk vast niet zo werken :P

geld heeft waarde omdat je er dingen mee kunt die je niet met andere ruilmiddelen kunt. Ik heb 2 schapen op mijn bank staan, of, ik sta 2 schapen in het rood :P #fail, we gaan niet speculeren met schaapjes :P

Ben het niet met je eens. Geld heeft waarde.

26-07-11 18:08:32
nietmeer
wrom zou ik met een huis willen gaan slepen??
waarom heb je geld nodig voor een huis?? en waarom heeft de aannemer geld nodig voor het materiaal....waarom heeft het bedrijf die de materialen leverd geld nodig voor het materiaal..waarom heeft een grondstoffendelver geld nodig voor de grondstoffen die notabene van de aarde vandaan komen??? en voor dat je gaat zeuren over materiaal...zelfde route...

26-07-11 18:20:17
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
wijdverbreid geaccepteerd ruilmiddel. Comfortabel formaat. girale mogelijkheden...

een grondstofdelver gaat niet zijn werknemers in schapen betalen.

geld heeft waarde, nog afgezien van leuke nummertjes die erop gedrukt zijn.

Een bepaalde hoeveelheid geld heeft net zoveel waarde als een schaap, een andere hoeveelheid als een koe, weer een andere hoeveelheid als een auto, etc. etc. etc.... probeer maar eens 2 schapen in je broekzak te douwen om je werknemers mee te betalen. Nee, geld heeft waarde. Afgezien van de werkelijke waarde in grondstoffen, afgezien van de waarde die erop gedrukt... geld heeft waarde. Geld is ideaal ruilmiddel en het is net zo echt als een schaap of een koe of een auto.


26-07-11 23:56:39
nietmeer
@Deus: Waarom zou je willen "betalen" ??? waar zorgt geld nou eigenlijk voor??? alleen maar zodat iets dat van mij..van jou wordt...ik kan je ook wel gewoon voor jou een website maken..als het af is is het van jou...ik blij want ik heb jou blij gemaakt...jij blij want je hebt een website...

dan heb je vooruitgang..ja dat kan ik niet ontkennen dat geld daar mede voor gezorgt heeft...maar ik denk niet dat ik daar mee had gezeten als geld niet bestond en ruilen ook niet bestond...ik zou dan niet eens weten dat zo iets als een computer zou kunnen bestaan...

31-07-11 01:30:07
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Henze: Wat een hoop vragen waarom men geld nodig heeft, wanneer ik tegen jou zeg, geef je salaris/uitkering maar aan mij als je geld toch niet nodig hebt, piep je denk ik anders.

Dat je gratis een website wil bouwen om iemand blij te maken, oké geloof ik zomaar, echter als je baas zegt dat je hem blij maakt om gratis te gaan werken verklaar je hem toch voor gek.

Ontopic:
Europa's grootste fout is geweest om proberen samen te werken, vanaf het begin bleek dat dit meer geld kostte dan dat het opleverde. Toen deze opvreters in Brussel/Straatsburg het idee voor de euro presenteerden bleek het intellect van de politici te bestaan uit hebzucht en grootheidswaanzin.
De armere landen stonden te popelen om mee te mogen doen, en de rijke landen zagen in plaats van risico's nog meer potentie.

Engeland en Scandinavië waren wel zo slim om niet met de euro mee te gaan. En in tegenstelling tot wat andere Europese landen dachten bleek hun munt waardevaster dan de euro, zeker toen er wat kleine problemen opdoemde doordat Frankrijk en Duitsland hun begroting jarenlang niet op orde hadden voor Europese begrippen.

Griekenland, Ierland, Spanje en Italië

2 van de 4 zijn nu geholpen, Spanje zou eventueel ook nog te helpen zijn, maar zodra Italië ook gaat is het voorbij met de euro of met Italië.

Mijn inziens en dat mag dan misschien erg resoluut zijn is eigenlijk de garanties van Ierland en Griekenland terughalen, de landen laten afzakken naar een faillissement eenzelfde geld dan voor Spanje en Italië
Het grootste voordeel is dat andere landen minder vertrouwen op hulp van het eensgezinde Europa en zo de stabiele landen.

31-07-11 20:21:07
nietmeer
Tjah, de euro is te groot begonnen... Griekenland had zich eerder aan strengere afspraken moeten houden... Allemaal achteraf gepraat. Of de Grieken nou zin hebben of niet, als ze niet gaan bezuinigen krijgen ze geen hulp. Politiek Griekenland snapt dat al.

Echter de Grieken zelf snappen nog niet hoe zwaar ze in de schijt zitten. De Spanjaarden en Portugezen waarschijnlijk ook niet. Italië zie ik minder snel problemen krijgen dan die andere twee, nou kunnen de problemen wel erger zijn dan Berlusconi laat lijken. Het probleem ligt hem bij het volk meer dan in de plannen van de Europese unie. Griekenland was zonder de euro ook zwaar aan de rottigheid gegaan. Echter dan was het níet ons probleem geweest terwijl we er zelf nu weinig aan kunnen doen!

Het volk moet zelf accepteren dat er radicaal dingen gaan veranderen in hun landen waardoor ze economisch verantwoord bezig zijn, anders zullen ze moeten vallen. Hoe slecht dit ook voor ons zou zijn, het faillissement zou een voorbeeld stellen voor andere landen die stribbelen om boven water te blijven. De euro afschaffen kan niet meer, daar zitten we te ver voor in het spel. Nieuwe afzonderlijke munten zouden extreem slecht beginnen op de markt. Een Munteenheid samen met België Luxemburg en Duitsland zou misschien nog een optie zijn. (waarvan Duitsland de meest aantrekkelijke optie zou zijn)
Hmm... Ik zie mogelijkheden... De euro opbreken in zones die onderling te verdelen zijn?

03-08-11 14:37:49
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Quote @NordicGuardian:

Hmm... Ik zie mogelijkheden... De euro opbreken in zones die onderling te verdelen zijn?

De optie is laatst door een "ikroepmaarwatpolitiekepartij" ook geopperd, je zou dan de Euro voor stabiele Noord-Europese landen hebben en de Zeuro voor de instabiele meestal zuidelijke landen.

Maar ook zulks is natuurlijk onmogelijk.

Ik denk trouwens dat je je lelijk vergist in Italië het enige probleem is dat Italië een te grote schuld heeft om op Europees niveau op te kunnen vangen. Dus vandaar gewoon allemaal failliet verklaren.

06-08-11 21:52:34
nietmeer
ok.

Update.

US is een schaal naar beneden. beleggers trekken hun poten overal vanaf. Beurzen kelderen dramatisch, it's the same shit all over again. Alleen zijn het nu niet de ondernemers, banken, particulieren die stagneren. Maar hele landen. Griekenland is nog een trede van faillissement, Italië sluit aan bij de "klup van knEUzen", het gaat weer goed mensen!

Ierland, Griekenland, IJsland, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, bah. bah bah bah.

Het noorden is stabieler, door internationale handel (Duitsland en Nederland) en omdat "wij" minder afhankelijk zijn van de instabiele en weinig lonende toeristensector.Dat is mijn theorie.

kapitalisme weg voor communisme? :P

Ons Groot Soviet Rijk

07-08-11 02:04:39
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
alle landen doen aan internationale handel. Nederland heeft alleen de rotterdamse haven en binnenvaart richting ruhrgebied ev.

Nederland heeft een paar sectoren die het hier goed doen mondiaal gezien maar voor de rest wordt er verrekte weinig waarde toegevoegd in Nederland. Gasbel + haven = nederland. Als ik het goed heb heeft de overheid meer dan eens begrotingstekorten aangevuld door meer gas te verkopen en daar kunnen we niet op blijven voortborduren want dat raakt wel een keer op.

We zijn gewoon iets beter in managen en alhoewel de kennis economie helemaal gestript wordt exporteren we ook nog wel een beetje kennis, zeker wat betreft waterwerken/baggeren.

Toerisme is belangrijk voor die mediterane landen (ijsland heeft denk ik nog te maken met banken sector (en heeft overigens ook geen euro!!!!!!)... en ierland weet ik niet waarom die economie kwakkelt, waren die niet ten prooi gevallen aan terugtrekken van kapitaal van buitenlandse investeerders omdat ze niet langer zo goedkoop meer waren? met als gevolg deflatie) maar of de hele economie er aan hangt... gaat wat ver lijkt me. Griekenland en portugal hebben in de ambtenarij misstanden als ik het goed heb. Spanje en italie weet ik niet.

toerisme kan zeker een (serieuze) factor zijn die het versterkt, maar dat is niet het echte probleem als je het mij vraagt overigens kun je ze ook niet op een hoop schuiven omdat ze allemaal verschillen. Ieder land heeft zijn eigen problematiek, het effect is alleen dat de euro verneukt wordt en daarin zijn ze gelijk.

het communisme is net zo goed gif als het kapitalisme, de weg om er aan onder door te gaan is alleen anders. het is kiezen tussen kwaden.

china gaat toch zijn positie als grootmacht meer en meer consolideren. machtshift wat betreft kapitalisme/communisme/socialisme. Het loopt wel los, dat doet het altijd :)

07-08-11 20:34:24
hessebes
Senior lid

WMRindex: 76
OTindex: 148
S
Ik denk dat mensen de waarde van geld overschatten in feite blijft het een stuk steen dat we een waarde hebben gegeven. Hoe kan een land failliet gaan als de mensen door kunnen gaan met hun leven. Ik denk dat een land pas failliet is als het niet meer leefbaar is. Verder vind ik het heel onverstandig om een 'regering' samen te stellen die over zo'n grote groep mensen moet beslissen dat het haast onmogelijk is. Voorheen hebben we al gezien dat wereldheersers niet zoveel succes boekten. En dit heeft dus ook geen zin. In een kleinschalige groep waarin iedereen telt zal er meer worden bereikt dan in een wereld waar iedereen bang en achterdochtig is en alles doet om zijn eigen hachje te redden.

07-08-11 20:36:49
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
ik heb nog een pot honing
wie heeft een gebrade kip
voor me.

regio zuid
kanton glean
kwartier maaskant

met de bolderwagen
ben je er in 1 dag

de lokale militie
heeft de struikrovers
die de laatste tijd
de regio onveilig maakten
opgepakt en in de kerker
geknikkert

nu kunnen ze ook opscheppen
over Porsche..

07-08-11 21:03:27
nietmeer
@hessebes: gelijk.

meer geef ik je niet.

Maar daar gaan wij de wereld niet mee redden.
Waarmee wel? Dat weet niemand. Maar feit blijft dat de eurozone nu als nooit tevoren wankelt. Dat half Europa onder een nieuw gemaakte lijn omvalt, dat de beurzen kelderen en het vertrouwen in de economie nog nooit zo laag was. Dit is een kuttijd.


07-08-11 22:07:02
Traevel
Oudgediende


WMRindex: 302
OTindex: 17.280
S
Quote DEvH:
Maar daar gaan wij de wereld niet mee redden. Waarmee wel? Dat weet niemand.


Ehm... 8O wil niet vervelend doen maar er is een heel vakgebied gewijd aan het achterliggende probleem; dat overigens weinig te maken heeft met schaapjes, het ontstaan van valuta, bakstenen, of wat voor economisch interessant product dan ook en wat meer met psychologie en wiskunde.

Quote @Deus:
kapitalisme werkt in theorie perfect


Als je houdt van een ACME hamburger in je ACME auto terwijl je op de A40 richting ACMEville rijdt en moet stoppen voor een ACME tolpoortje waar je met ACME-dollars betaald zodat je op tijd thuis bent in je prefab ACME woning waar je onderuitgezakt op je ACME bank naar je ACME tv gaat zitten kijken en je heen en weer begint te zappen tussen ACME1 en ACME40 met je voeten op het ACME salontafeltje... ja dan is de theorie perfect. :P

08-08-11 22:29:15
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Ik moet eerlijk toegeven er valt weinig te redden, want er valt weinig om.
Het voordeel van Europa is dat USA omlaag gewaardeerd is, iets wat qua handelsbeurzen als gruwelijk word ervaren, maar eigenlijk een om de zoveel jaren terugkerend beeld is op de beurzen, het enige nieuwe eraan is het feit dat het nu om landen gaat (Griekenland Ierland USA Spanje en Italië) en om de neerwaartse waarderingen. Politiek is niet gewend dat men ondergewaardeerd word, nu even financieel gezien dan, want er zijn maar weinig politieke machthebbers die wel gewaardeerd worden als het om besturen gaat.

Dit waait gewoon over, maar de politiek in welk land dan ook, zal zich nu beter fixeren op haar financiële status omdat ze nu ineens beoordeeld worden ipv dan dat ze zich zelf beoordelen of ze financieel gezond zijn. De brutaliteit van de USA dat ze vinden dat ze niet omlaag gewaardeerd mogen worden is dus een zegen voor de gewone burgers. Wereldwijd worden burgers gewaarschuwd door overheden om op de kleintjes te letten, nu moeten ze het zelf doen. Het nadeel ....... de burgers moeten het wel betalen, totdat ze eindelijk een regering treffen die wel weten hoe ze politiek en zaken moeten bedrijven.

08-08-11 22:54:24
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
Omlaag waarderen met een halve punt..

van AAA naar AA+ - de Amerikanen zijn ziedend.. waarom? Omdat het de "God bless Amerika" aantast.. niet omdat het gewoon de waarheid is van hun huidige staat van dienst.

Ook triest.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

[1] 2 3 4 5 6 7

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven