'Kapital verdrängt uns! 730 Tage Dauerdemo!' Al van ver zie je de spandoeken hangen in de groene, rustige buitenwijk Reinickendorf in het noordwesten van Berlijn. Het zijn teksten die je in Berlijn misschien verwacht op kraakpanden, maar hier woont de 95-jarige Anni Lenz.

Al 730 dagen staakt Oma Anni, zoals iedereen haar noemt, met enkele buurtbewoners tegen de plannen die private investeerders hebben met hun huurwoningen. ‘Ik ben 95. Als ik nu nog moet verhuizen is dat mijn doodvonnis.’
Oma Anni Christian Malinowski

Gentrificatie, het chiquer en hipper worden van buurten, en almaar stijgende huurprijzen zijn een groot thema in de deelstaatverkiezingen in Berlijn van zondag. Betaalbare woningen zijn in Berlijn steeds moeilijker te vinden. In de afgelopen vijf jaar is het aantal inwoners met meer dan 200.000 gestegen. Terwijl er maar zo’n 35.000 woningen zijn bijgebouwd.

Daarbij komt dat veel van die nieuwe woningen voor mensen met een normaal salaris niet te betalen zijn. Private investeerders kopen panden op, of renoveren bestaande woningen, om ze vervolgens voor veel meer geld te verhuren.

Dat is ook het plan bij Oma Anni in de wijk. Ze werd door haar protest de verpersoonlijking van dit probleem, en is inmiddels een lokale beroemdheid. Overal door de stad hangen verkiezingsposters van Die Linke waarop groot haar foto prijkt met de begeleidende tekst 'Mietrebellin' (huurrebel) en 'Oma Anni bleibt!' Zelf zou ze zich geen ‘Rebellin’ willen noemen, vertelt ze vanuit haar tuinstoel met een kop koffie in de hand. "Ik vind alleen dat het bewoonbaar en betaalbaar moet blijven voor iedereen."

Betaalbaar blijft het huis voor haar zeker niet als de plannen van de investeerder door gaan. Al 64 jaar woont Oma Anni hier, in 1920 was haar schoonvader de eerste huurder. Maar op haar 93ste verjaardag kwam het bericht dat ze het huis per direct moest verlaten voor een renovatie. ‘1900 euro wordt de huur dan. Dat kan geen van ons betalen, dan moeten we er allemaal uit.’ En verhuizen wil ze op haar leeftijd niet meer. ‘Alleen naar het kerkhof’, zegt ze strijdvaardig.

Uit het huis worden mappen tevoorschijn gehaald die zijn volgeplakt met foto’s van alle buurtprotesten, rechtszaken en media-aandacht van de afgelopen twee jaar. Een zware periode. "Het is erg uitputtend. Maar ik wil in ieder geval mijn laatste dagen of maanden hier kunnen doorbrengen." Wel gelooft ze dat alle aandacht van van media en politici kan helpen, zeker in verkiezingstijd. Vertegenwoordigers van alle politieke partijen, behalve het CDU, zijn al bij haar op bezoek geweest.

Of de verkiezingen van zondag daadwerkelijk een verschil kunnen maken, is nog maar de vraag. Er loopt nu een rechtszaak waarvan ze de beslissing moet afwachten. Maar Oma Anni is in ieder geval blij dat zij en haar buren de investeerders niet zonder slag of stoot hun zin hebben gegeven. "Die dachten ‘die zijn allemaal oud, die geven meteen op’. Maar ze hebben pech gehad. Wij zijn standvastig, en laten ons niet zo snel verdrijven."
Foto