Een restaurant in China heeft voor landelijke opschudding gezorgd door gasten bij de ingang te verplichten hun eigen gewicht te wegen. Het beleid kwam met goede bedoelingen tot stand in het kader van een landelijke campagne tegen voedselverspilling, de zogeheten Clean Your Plate-campage - ofwel ‘eet je bord leeg’, maar stuitte op forse kritieken.

Het restaurant in Changsha, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Hunan, plaatste deze week twee grote weegschalen bij de ingang van het gebouw, weet BBC. Klanten moesten op de weegschaal gaan staan ​​en hun persoonlijke gegevens invoeren in een app, die hen vervolgens een verscheidenheid aan gerechten aanbood dat ze konden bestellen, afhankelijk van hun gewicht en de calorieën van elke maaltijd.

Ook in het restaurant zelf werden klanten aangespoord om niet te veel eten te bestellen. Langs de eettafels stonden grote borden met teksten als ‘Wees zuinig en gewetensvol, geef de voorkeur aan lege borden’. Het uiteindelijke doel was om voedselverspilling tegen te gaan, een landelijk probleem in China.

In een televisietoespraak drong de Chinese president Xi Jinping de bevolking er op aan te stoppen met het weggooien van voedsel. Door de coronapandemie en de ernstige overstromingen zijn de voedselprijzen in het land door het plafond geschoten. Volgens Xi Jinping is dat zorgelijk, hij omschrijft de mate van voedselverspilling in China zelfs als ‘schokkend’.

Als reactie hierop drongen diverse grote cateringbedrijven er bij klanten op aan om één gerecht minder dan gebruikelijk te bestellen, dit in een poging om de diepgewortelde culturele gewoonte om extra eten te bestellen omver te gooien. Het betreffende restaurant in Changsha dacht er zelf goed aan te doen om op basis van persoonsgegevens een maximum aantal gerechten te serveren, maar kreeg met name op het Chinese sociale medianetwerk Weibo er flink van langs. Het restaurant werd door vele honderden miljoenen gebruikers beticht van fatshaming.

In een verklaring gaat de eigenaar van het restaurant vandaag diep door het stof. ,,Ons doel was om te laten zien dat we tegen voedselverspilling zijn en om het bestellen van eten op een gezonde manier te stimuleren. We hebben onze klanten nooit gedwongen zichzelf te wegen.” De twee weegschalen die bij de ingang werden neergezet, zijn inmiddels verwijderd.

Verspilling van voedsel moet in 2030 met de helft zijn teruggebracht. Dat is de inzet van de campagne Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ die de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling vorig jaar begon. Nu wordt in Nederland nog een kwart van alle voedingswaren weggegooid.

Vooral jonge gezinnen verspillen nog veel etenswaren, maar deze zijn volgens onderzoek van het Voedingscentrum wel heel gemotiveerd om daar iets aan te doen: ruim driekwart is vast van plan om zuiniger met voedsel om te gaan.

Bij het boodschappen doen, het bereiden van eten en het bewaren van restjes valt nog veel winst te behalen, geeft het Voedingscentrum aan. Nu koopt nog bijna 90 procent van de ouders meer dan ze nodig hebben. Vier op de tien ouders weten in de winkel niet wat ze nog aan voorraad in de keukenkastjes hebben liggen. Het opstellen van een boodschappenlijstje kan helpen om niet te veel in huis te halen.

Ook koken zes op de tien ouders meer dan het gezin kan eten. Ouders koken vaak op gevoel en nemen niet de tijd porties goed af te wegen. Vooral mensen met jonge kinderen, van een tot vier jaar, gaan nogal nonchalant met de porties om.

Mensen zouden ook wat soepeler kunnen omgaan met houdbaarheidsdata. Ruim acht op de tien ouders willen etenswaren langer gebruiken als ze erop kunnen vertrouwen dat ze nog goed zijn.