De hele Britse adel is ondersteboven van het overlijden van Gerald Cavendish Grosvenor, de hertog van Westminster. Hij was de mentor van kroonprins William en een graag geziene gast op de feestjes, maar ook de op twee na rijkste man van het land. Nu is zijn zoon dat.

Cavendish Grosvernor overleed dinsdag geheel onverwacht op 64-jarige leeftijd. Hij werd in zijn jachtverblijf in het graafschap Lancashire getroffen door een hartaanval. Hij werd nog overgebracht naar een ziekenhuis, maar hulp mocht niet meer baten. Kroonprins William en prinses Kate vertelden 'diep bedroefd te zijn door het overlijden van een dierbare vriend'.

Hij laat een vrouw en vier kinderen na. Volgens het testament erft de enige zoon Hugh (25), het gehele familiefortuin. Grosvernor laat naar schatting een erfenis ter waarde van zo'n 9 miljard pond (10,5 miljard euro) na. Grosvernor senior erfde toevallig een groot fortuin van zijn vader via zijn oom, omdat zijn steenrijke oom geen erfgenaam had.

De hertog was eigenlijk voorbestemd om veeboer op het Ierse platteland te worden, maar hij bouwde zijn fortuin verder uit in de Londense vastgoedwereld. Zijn vrienden omschrijven hem als een kettingrokende, vriendelijke, verlegen en ingetogen man. Zijn echtgenote is de peettante van prins William.

De 25-jarige Hugh Richard Louis Grosvenor, nu de zevende hertog van Westminster, is de peetoom van de kleine prins George, de zoon van Prins William en Prinses Kate. De koninklijke familie en de Grosvenors zijn innig bevriend.

In 1992 zei zijn vader over hem: ''Hij is geboren met de langste zilveren lepel, die je kunt voorstellen. Maar je kunt niet je leven lang eraan blijven zuigen. Aan mij de taak om hem een gevoel van plichtsbesef bij te brengen.''
Foto