Ongeveer 50 Belgische militairen hangen een gedachtegoed aan waar de Belgische Defensie niet erg van gecharmeerd is. Maar zolang ze niets fout doen, mogen de militairen gewoon in dienst blijven.

De militaire inlichtingendienst ADIV volgt tientallen militairen vanwege 'extremistische sympathieŽn'. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Het gaat om onder meer neonazi's, leden van motorbende's maar ook mensen die het salafisme aanhangen. Het salafisme is een orthodoxe stroming binnen de islam.

Vier van deze militairen zijn aangesloten bij de Belgische afdeling van Soldiers of Odin, een burgerwacht die is overgewaaid vanuit Finland en ook naar Nederland kwam. De organisatie is omstreden omdat het rechts-extremisten of neonazi's binnen de gelederen zou hebben.

Defensie noemt de situatie 'vervelend', ook omdat deze mensen een militaire opleiding volgden en toegang hebben tot wapentuig. Maar hen uit het leger zetten, dat kan niet zomaar.

Een woordvoerder van Defensie zegt daarover tegen de Belgische krant: "Het staat mensen vrij zich te verenigen. Zolang iemand geen daden pleegt die onverenigbaar zijn met het militaire ambt, kan hij of zij in dienst blijven. Maar het wordt wel gevolgd."