Dienstplichtige militairen in Noorwegen moeten als ze afzwaaien na hun diensttijd, nu ook hun sokken en ondergoed weer inleveren. Door de coronapandemie is de bevoorrading zo in het gedrang gekomen, dat zelfs de gedragen onderbroeken en bh's nodig zijn voor de nieuwe lichting dienstplichtigen.

Een woordvoerder van de Noorse strijdkrachten benadrukt dat alles wordt gewassen en gecontroleerd. "Alles wat we uitdelen is in goede conditie." Bovendien is de maatregel slechts tijdelijk, zeggen ze.

Dat laatste betwijfelt de militaire vakbond. Die wijst er op dat de leveringsproblemen al van voor de coronapandemie dateren. In 2019 bijvoorbeeld werden dienstplichtigen opgedragen zelf hun kleding te wassen, omdat er onvoldoende schone kleren waren. Het leidde toen tot uitbraken van schurft en voetschimmel.

De Noorse strijdkrachten behoren tot de best uitgeruste legers van Europa. Van alle Europese NAVO-landen geeft Noorwegen het meest geld uit aan defensie.

Noorwegen kent een dienstplicht voor alle mannen en vrouwen vanaf 18 jaar, al is die in de praktijk niet zo verplicht. Iedereen wordt opgeroepen na zijn 18de verjaardag, maar alleen wie gemotiveerd is wordt geselecteerd. Zo hebben de Noorse strijdkrachten op elk moment de beschikking over 23.000 manschappen, onder wie een kleine 8000 dienstplichtigen.