Mag je een aanslagpleger uitschelden? Over die vraag moet de Duitse justitie zich gaan buigen. Er is aangifte gedaan tegen een man die twee weken geleden Ali David Sonboly uitschold, de jongen die op dat moment in een winkelcentrum in MŁnchen negen mensen doodschoot.

De 57-jarige man zag vanaf zijn balkon dat Sonboly om zich heen schoot. Hij schold de jongen uit en gooide een bierflesje in zijn richting. De scheldpartij was te horen in een video die een buurman maakte.

Het Openbaar Ministerie zegt nu tegen de lokale krant Tageszeitung dat er aangifte tegen hem is gedaan. Wie dat heeft gedaan, is niet duidelijk. Degene die aangifte deed, vindt dat hij vervolgd moet worden voor belediging. Sonboly pleegde na zijn daad zelfmoord.

Het Duitse OM zegt dat de scheldende man met zijn scheldpartij 'geen invloed had op de daad'. Hij zou daarom hooguit vervolgd kunnen worden voor 'belediging van een inmiddels overleden persoon'. Justitie beraadt zich er nog over of dat gaat gebeuren.

Sonboly, een zoon van IraniŽrs, hield er volgens Duitse media racistische ideeŽn op na. Hij las voor zijn daad over andere moordenaars, onder wie Anders Breivik, en zou trots hebben gezegd dat hij dezelfde geboortedatum had als Adolf Hitler.
Filmpje