Veldhoven heeft weer een rattenvanger. Elke avond zit hij om elf uur in de bijkeuken van zijn huis aan de Wagenmaker in de wijk 't Look, een glas wijn naast hem op de vrieskist, luchtbuks op schoot. Wachtend tot er een zwarte rat over de schutting loopt. "Dan richt ik en knal hem eraf. Laatst weer een. Ik had hem geraakt en hij hield zich nog met zijn pootjes vast aan de planken. Van dichtbij nog een paar knallen en het was gedaan."

Gerhard Pril zit met zijn achterbuurman Ad Hoeks aan tafel, zijn vrouw Dody zoekt op haar telefoon naar foto's van dode ratten. "Kijk hier: zeven op een rij." Pril: "De oogst van één week! Ik vind het net zo leuk als vissen."

De grapjes gaan gepaard met zorg over de toenemende overlast van ratten en verontwaardiging over het gebrek aan actie van de gemeente. Hoeks had in de krant van vrijdag het verhaal gelezen over ratten in het Eindhovense kerkdorp Acht. Daar hadden bewoners 120 ratten gemeld bij de gemeente. "Mijn achterbuurman heeft er al 35 gevangen", mailde hij de redactie. "En bij mij in de voortuin (aan de Klokkenmaker, red.) staat de teller op zes."

Het aantal van 35 blijkt achterhaald, Pril voegt er drie aan toe. Niet allemaal zijn ze geschoten, sommige vonden hun einde in de rattenval naast het schuurtje. Hoeks vertelt dat hij een rat langs de gevel van zijn huis omhoog zag klimmen en onder de dakpannen kruipen. "Nadat ik een paar pannen weghaalde, zag ik een hamstervoorraadje liggen: walnoten en een vetbuiltje uit een vogelhuisje. Aan de sporen kon ik zien dat ze ook in de spouw zijn gekropen."

De drie maken zich zorgen over risico's van ziekten die de beesten kunnen overbrengen. "Je weet niet waar ze overal rondkruipen", zegt Dody. "Ze zullen ook wel in de zandbakken komen waar kinderen spelen."

Ook uit de wijk Cobbeek komen meldingen en de gemeente Bergeijk roept inwoners op voer buitenshuis goed af te sluiten. Bij de gemeente Veldhoven was zondag niemand bereikbaar voor een reactie.