De Nijmeegse wijk Horstacker heeft sinds kort zijn eigen rattenvanger. De wijk wordt zo geteisterd door de knaagdieren dat bewoner Ben Rentrop dagelijks vallen plaatst.

Tot zijn pensioen reed Rentrop altijd op de vrachtwagen, maar sinds een aantal weken weet hij ook alles van rattenvangen. Vrijwillig plaatst en controleert de Nijmegenaar de vallen. De ratten die hij daarmee vangt, zitten volgens hem onder de vlooien. 'Als kinderen daarmee in aanraking komen, worden ze ziek', waarschuwt hij.

Bang dat de vinger in de val komt
Rentrop vertelt dat hij rattenvanger is geworden, omdat er veel bejaarden in de wijk wonen. Die durven volgens hem geen vallen te zetten. 'Ze zijn bang een vinger te verliezen.'

De gepensioneerde vrachtwagenchauffeur vult de vallen met pindakaas. Met zijn trucs is hij inmiddels een echte autoriteit op het gebied van rattenvangen. Zelfs buiten Nijmegen kennen mensen hem. 'Uit Wijchen en Zutphen bellen ze me op om te vragen welk merk pindakaas ik gebruik', lacht hij. Inmiddels heeft hij er al 28 ratten mee gevangen.

Het dumpen van afval is volgens Rentrop de oorzaak van de rattenplaag. 'Rijst, brood, kippenbotten, het wordt hier allemaal neergegooid', legt hij uit terwijl hij bij een sloot staat. 'De ratjes ruiken dat en komen er dan vanzelf op af.'
Filmpje