Deze video van een zogenoemde natuurlijke keizersnede is in korte tijd uitgegroeid tot een enorme hit op sociale media. In het filmpje, dat inmiddels ruim 2,2 miljoen keer is bekeken op Facebook, is te zien hoe een baby zelf uit zijn moeder kruipt tijdens de bevalling.
Het filmpje laat het proces zien vanaf het moment dat de arts het hoofdje van het kind vrijmaakt door een opening in de buik van de moeder te snijden. Met wat hulp kan de baby zichzelf vervolgens ter wereld brengen.

De reacties op het filmpje zijn positief. Zowel moeders van een groot gezin als aankomende moeders noemen de bevalling 'geweldig' of zelfs 'de mooist mogelijke geboorte'. ,,Dat was schitterend. Ik hoop dat meer vrouwen de kans krijgen om hun baby zo langzaam en mooi te baren wanneer ze een keizersnede moeten ondergaan."

Waar de baby bij de normale keizersnede meteen wordt weggehaald bij de ouders en pas veel later wordt teruggegeven, wordt het kindje bij de natuurlijke keizersnede gelijk op de borst van de moeder gelegd. Hierdoor lijkt het zo veel mogelijk op een natuurlijke bevalling.

Dat heeft een goede invloed op de hechting tussen baby en moeder. Ook brengt dit contact de borstvoeding eerder op gang.

De moeder wilde in dit geval dat er bepaalde muziek werd gedraaid en dat de artsen het licht dimden. In andere ziekenhuizen bestaat nog de optie om speciale afdek-lakens met een transparant 'kijkvenster' aan te vragen.

Nederlandse ziekenhuizen bieden deze manier van bevallen ook aan. In onder anderen het Maasstad Ziekenhuis, OLVG en Ziekenhuis Amstelland kunnen aankomende moeders een zogenaamde gentle sectio aanvragen.
Filmpje