Twee Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe theorie gepubliceerd waaruit ze concluderen dat er een nog onbekende planeet in ons zonnestelsel zou moeten zijn. De planeet zou ver achter Neptunus aan de rand van het zonnestelsel staan.

Er zijn acht planeten in het zonnestelsel bekend: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Daarom hebben de twee astronomen van de Technische Universiteit in Californië de onbekende planeet Planeet Negen gedoopt.

De wetenschappers hebben de planeet niet waargenomen. Het bewijs voor het bestaan van de planeet is gebaseerd op berekeningen. Uitgangspunt voor die berekeningen is een groep kometen en andere objecten die de Kuipergordel worden genoemd, naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper die in 1951 voor het eerst over de kometengroep publiceerde.

De baan waarin de Kuipergordel meedraait in het zonnestelsel kan het best verklaard worden door het bestaan van een grote planeet aan te nemen. Deze planeet zou volgens de berekeningen zeker tien keer zo groot moeten zijn als de aarde.

Er wordt al langer geschreven over het bestaan van de planeet, maar deze wetenschappers hebben voor het eerst een sluitend theoretisch model gepresenteerd dat het bestaan kan verklaren.
Filmpje