Aan boord van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel is donderdagavond een baby geboren. Haar moeder is een van de 441 vluchtelingen die de afgelopen dagen door de Nederlanders uit zee werden gered. Dat is nu 442 geworden, twittert de commandant van de marine, Rob Verkerk.
Het meisje is om 19.30 uur geboren en heet Gelila, wat volgens de Eritrese moeder "from the ocean" betekent. Het gaat goed met de pasgeboren baby, maar ze is nog wel heel fragiel, zegt Defensie. Een geboorteplaats heeft ze niet; in plaats daarvan is positie 36°38’11N 014°37’45E genoteerd. Volgens minister Hennis krijgt het kind de nationaliteit van de moeder.

De marine redde woensdagavond 244 migranten van een zinkend schip, een dag eerder werden 197 mensen uit zee gehaald. Onder hen waren veertig kinderen en een aantal zwangere vrouwen. Vanmorgen vroeg zijn alle mensen afgezet in Trapani, op Sicilië, ook de moeder met de pasgeboren baby. Volgens Hennis wordt daar bekeken of ze asiel krijgen of dat ze worden teruggestuurd.