Het aantal Nederlanders met overgewicht groeit en dus ook het aantal zwaarlijvige patiŽnten. Ziekenhuizen in het hele land zien zich gedwongen aanpassingen te doen om XL-patiŽnten te kunnen blijven behandelen.

In het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum wordt gewerkt aan nieuwe kamers, die groter zijn dan de huidige behandelkamers. Daarnaast zijn de bedden 1,10 meter breed in plaats van 90 centimeter en de toiletpotten zijn extra stevig, schrijft het AD. Ook is de douchestoel extra robuust en zijn de deuren van de kamers extra breed. Ook is er een liftsysteem dat patiŽnten tot 230 kilo uit bed kan hijsen.

Hoogleraar Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC benadrukt de noodzaak van de zogenaamde obesitaskamers. "Het aantal mensen met obesitas stijgt nog steeds gestaag, zeker bij ouderen. het is een illusie om te denken dat dit probleem snel uit de wereld is", tekent de krant op uit haar mond.

De resultaten van het laatste onderzoek naar overgewicht in Nederland, van vorig jaar, geven haar gelijk. Eťn op de acht Nederlanders kampte in 2014 met ernstig overgewicht. En dat zorgt voor problemen bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, die vaak niet zijn berekend op zwaarlijvige patiŽnten. Die moeten dan vaak snel speciale bedden en rolstoelen huren, vertelt voorzitter Jos Blik van de Nederlandse Obesitas Vereniging. "Dat begint al bij aankomst op de spoedeisende hulp, waar een brancard of rolstoel klaarstaat die geen 200 kilo aankan", beschrijft hij.

In het Eindhovense Catharina Ziekenhuis zijn al een paar grotere kamers klaar, op de oncologie- en de chirurgieafdeling.