Jan Nannes uit Huizen liep een week langs met helse kiespijn rond, maar er was bijna geen tandarts die hem wilde helpen. De reden: met zijn 210 kilo is Jan te zwaar voor de tandartsstoel.

"Een half jaar geleden was ik bij mijn oude tandarts voor een halfjaarlijkse controle, toen de behandelstoel ineens gek ging doen", vertelt Jan aan Editie NL. De tandarts belde de verzekering, maar die kwam met slecht nieuws. "Ze vertelden hem dat hij zelf op zou draaien voor de kosten als de stoel door mij kapot zou gaan, omdat ik meer dan 120 kilo weeg. Mijn tandarts vertelde me toen doodleuk dat ik een andere tandarts moest zoeken."

Jan belde ruim 40 tandartsen in de regio, maar kreeg bij allemaal hetzelfde antwoord: hij is te zwaar om behandeld te worden. Een bittere pil voor Jan, die zijn overgewicht wijt aan medicijngebruik na een burn-out. "Ik probeer al een jaar af te vallen, maar weet pas sinds kort dat dat door de antidepressiva die ik slik bijna niet lukt. Ik ben nu wel overgestapt, maar dat gaat heel geleidelijk."

Intussen kreeg Jan steeds meer last van zijn ontstoken kies. "Ik verging bijna een week lang van de pijn. Ik kreeg er koorts door en lag 's nachts wakker. Ik ging echt door de grond", vertelt hij.

"Ik vind het verdrietig om te horen, maar het is een probleem wat we vaker zien", zegt Inez van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Stichting Over Gewicht (NSOG). "Dat geldt niet alleen voor de tandarts, ook in de thuiszorg en in ziekenhuizen heb je dit probleem." Van den Anker begrijpt dat aanpassingen voor heel dikke patiënten geld kosten, maar benadrukt dat ook deze groep recht op zorg heeft. "De groep mensen mensen met morbide obesitas groeit. Je kunt van ze vinden wat je wilt, maar ook voor hen geldt een zorgplicht. We zijn gewend dat voor blinden of mensen in een rolstoel bepaalde aanpassingen zijn, waarom dan niet voor mensen met morbide obesitas?"

Nadat ook het ziekenhuis Jan niet meteen kon helpen zocht hij door in Amsterdam. Daar vond hij uiteindelijk een noodpraktijk die hem wel kon helpen. Sinds zijn kies eruit is gaat het beter met Jan, maar hij blijft boos dat hij door zijn gewicht zo lang niet geholpen werd. "Het maakt me boos dat tandartsen niet een beetje meedenken, je moet als hulpverlener toch een beetje flexibel kunnen zijn? Het zijn dienstverleners, die moeten in eerste plaats aan het welzijn van de patiënt denken."

Ook vindt Jan dat fabrikanten van tandartsstoelen wel wat meer mogen meedenken met zwaardere patiënten. In Amerika hebben ze wel stoelen die een hoger gewicht dragen. Daar is het probleem van overgewicht natuurlijk veel groter, maar ook in Nederland heeft tien procent van de mensen obesitas. Er wordt altijd heel makkelijk gezegd 'Je valt maar af', maar zo simpel is het niet altijd."
Foto