Na de Tweede Wereldoorlog verloren ze elkaar uit het oog, nu trouwt de Britse oorlogsveteraan Roy Vickerman (90) alsnog met zijn jeugdliefde Nora Nicholls. "We blijken al 40 jaar bij elkaar in de buurt te wonen, maar kwamen elkaar nooit tegen. Nu zie ik haar elke dag."

Roy en Nora waren tieners toen ze elkaar in 1940 leerden kennen. Ze verloofden zich in 1944, een week voordat Roy naar NormandiŽ werd uitgezonden voor D-Day. Een jaar later werd hij in Duitsland neergeschoten door een sluipschutter. Daarbij verbrijzelde een bot in zijn onderbeen.

Ook mentaal knapte er iets. Terug in Engeland ontwikkelde Roy shellshock, nu bekend als PTSS (posttraumatische stressstoornis). Door alle vreselijke dingen die hij had gezien en meegemaakt, raakte hij depressief en wilde hij alleen zijn. Hij beŽindigde de verloving met Nora en ging zijn eigen weg. Hij trouwde met een andere vrouw, maar zeven decennia lang bleef hij aan Nora denken.

'Hou me vast'
Onlangs besloot hij zijn jeugdliefde op te sporen om haar zijn excuses aan te bieden. Hij schakelde een plaatselijk radiostation in, dat ontdekte dat Nora slechts een paar kilometer bij hem uit de buurt woonde. Roy aarzelde of hij langs moest gaan. "Ik wist niet of ze getrouwd was en ik wilde niets verstoren", vertelt Roy tegen SWNS.

Hij dacht er een week over na en stapte toen in een taxi, met een grote bos bloemen. "Ik vroeg de chauffeur om op me te wachten, want ik dacht maar een paar minuten nodig te hebben. Ze had geen idee dat ik langs kwam. Toen ik aanbelde, zag ik Nora door de gordijnen. Ze kwam naar de deur en riep: 'Oh, Roy'. Ze sloeg haar armen om me heen, gaf me een kus en zei: 'Hou me vast'. Dat moment was geweldig. Vier uur later heb ik de taxichauffeur moeten vertellen dat ik bleef."

Huwelijksaanzoek
Hun beide partners waren inmiddels overleden en niets stond het paar in de weg om de draad weer op te pakken. "Het is een heerlijk verhaal", vindt Nora. "Ik hoorde de deurbel, opende het gordijn een beetje en stond perplex. Hij was veel veranderd, maar ik herkende hem meteen. Ik had nooit gedacht hem nog te zullen zien. We hebben uren zitten praten, het was als vanouds." Nora zegt veel aan Roy te hebben gedacht sinds de oorlog. "Ik heb zelfs een paar keer over hem gedroomd."

In de 40 jaar dat ze bij elkaar in de buurt woonden en boodschappen deden in dezelfde winkels, kwamen ze elkaar niet ťťn keer tegen. "Nu zie ik haar elke dag", glundert Roy. Op zijn negentigste verjaardag vroeg Roy zijn vroegere verloofde opnieuw ten huwelijk, met dezelfde verlovingsring die hij haar 72 jaar geleden gaf.
Foto