Onderzoekers hebben een nieuw roofdier in het wild op camera: de goudjakhals. Het dier is nog nooit eerder gezien in Nederland, zegt Edgar van der Grift van kenniscentrum Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit.

Anderhalf week geleden is de opname op de Veluwe gemaakt met behulp van een infraroodcamera. Experts zijn er 100 procent zeker van dat het een goudjakhals betreft.

De goudjakhals is een middelgrote hondachtige, groter dan de vos. Hij is een alleseter en jaagt op konijnen, hazen, knaagdieren, vogels, maar eet ook vogeleieren, fruit en afval. "Meerdere experts uit Zuidoost-Europa hebben de beelden bekeken en zijn er 100 procent zeker van dat het een goudjakhals betreft", zegt Van der Grift.

Het dier komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, maar is met een opmars bezig richting het westen. Of het dier op eigen kracht naar de Veluwe is gelopen, is nog onbekend. Het zou ook ontsnapt of illegaal uitgezet kunnen zijn, benadrukt Van der Grift. "We proberen nu DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Aan de hand daarvan kunnen we mogelijk de herkomst van het dier vaststellen."
De jakhals is bij toeval gefotografeerd met een zogenoemde cameraval, die infraroodbeelden maakt van bewegingen in het donker. Dergelijke camera's zijn geplaatst voor onderzoek naar hoefdieren, dat Alterra momenteel uitvoert.

Waar de jakhals op de Veluwe is gevonden, wordt op verzoek van de terreinbeheerder niet bekend gemaakt.
Foto