In de Vijfhuizense wateren, bij het fietsbruggetje naar Schalwijk, zit mogelijk een zeer gevaarlijke bijtschildpad. Dat zegt Rob Dumont, die al 32 jaar voor de reptielenopvang in Zwanenburg werkt.

Zo'n drie mensen zouden het dier van zo'n 50 tot 60 centimeter gezien hebben, zegt Rob. "Het zijn zeer vaardige jagers en absoluut geen lieverdjes. Ze bijten makkelijk een kinderpols door", vertelt hij. De reptielenvanger is bang dat het dier iemand zal gaan verwonden. "Het is niet de vraag of, maar wanneer er iemand aangevallen wordt", zegt hij stellig.

Een visser zag het dier voorbij zwemmen en besloot een poging te wagen om het reptiel te vangen. De schildpad bleek te groot en te zwaar voor zijn net waarmee hij normaal gesproken een flinke snoek op de kant kan halen. De visser kon goed zien dat het dier een een enorme punt aan zijn bek had. "Dat is een kenmerk van een bijtschildpad", vertelt Rob.

Bijtschildpadden zijn naast goede jagers ook bedreven en snelle zwemmers. Ze eten graag vissen en vogels, maar bijten eigenlijk in alles wat ze een lekker hapje lijkt. De reptielen zijn bovendien erg sterk. "Ik heb er eerder eentje gevangen. Toen ik met mijn volle gewicht op zijn rug zat, liep hij op zijn dooie gemakje weer richting het water", zegt Rob de reptielenvanger.

Het dier komt van nature niet voor in ons land en is hoogstwaarschijnlijk gedumpt. Wie het beest signaleert, wordt verzocht direct de reptielenopvang te bellen (0624227225), zodat de bijtschildpad gevangen kan worden.