De Russische miljardair Joeri Milner doneert 100 miljoen dollar voor de zoektocht naar buitenaards leven. Met het geld kunnen wetenschappers grote telescopen afhuren.

Hij verdiende miljarden met op tijd instappen bij techbedrijven, maar vanaf zijn jeugd heeft hij een fascinatie voor het heelal. De Russische durfinvesteerder Joeri Milner maakte maandag bekend dat hij de komende tien jaar 100 miljoen dollar beschikbaar stelt voor de Search for Extraterrestrial Intelligence – afgekort SETI, voor de liefhebbers. Dat schrijft Bloomberg.

Locatie was de prestigieuze Royal Society in Londen, en naast Milner zat kosmoloog Stephen Hawking op het podium. Hawking zal optreden als adviseur voor het programma. Hij zei dat leven op aarde “spontaan” tot ontwikkeling kwam, en dat in een oneindig universum er wel andere voorbeelden te vinden moeten zijn. Dit programma moet voor een doorbraak zorgen – vandaar de naam ‘Breakthrough Listen’.

Met Milners miljoenen kunnen wetenschappers van de universiteit van Californië onderzoeksuren inkopen bij de Parkes-telescoop in Australië en de Green Bank-telescoop in de Amerikaanse staat West Virginia. Die besteden tot nu toe zo’n anderhalve dag per jaar aan ‘SETI’ – dat worden nu duizenden uren per jaar.

Als onderdeel van het programma zullen de miljoen planeten die het dichtst bij de aarde staan nader zullen worden onderzocht. Uit de donatie van Milner wordt ook een prijsvraag gefinancierd naar welke digitale boodschap het leven op aarde het beste karakteriseert. Hoofdprijs: 1 miljoen dollar.

Milner’s vermogen wordt geschat op 3,2 miljard dollar. Hij liep binnen met investeringen in techbedrijven, zoals als Groupon, Facebook, en Alibaba. Hij doneerde eerder aan de wetenschap.